Cum arăta Bucureştiul în februarie 1954, când urgia Marelui Viscol a îngropat Capitala în troiene de cinci metri
0La începutul lunii februarie 1954, întreaga Românie era acoperită de zăpada care prevestea cea mai aspră iarnă din secolul al XX-lea. Troiene de cinci metri au îngropat Capitala, iar vântul a suflat cu peste 120 de kilometri pe oră.
Potrivit statisticilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în februarie 1954 iarna a lovit cel mai puternic ţara noastră. Viscolul a lovit în patru reprize, iar vântul a atins o viteză-record în Bucureşti: 126 kilometri la oră. Un alt record consemnat în 3 februarie ’54 vizează cantitatea maximă de zăpadă depusă: 115,9 l/mp în 24 de ore, la Griviţa. Cel mai gros strat de zăpadă din istoria măsurătorilor ANM a fost măsurat tot atunci, la Călăraşi: 173 cm, troienele atingând însă în unele zone din sud-estul ţării şi cinci metri.
Bucureştenii s-au mobilizat exemplar, ieşind la deszăpezire alături de miile de militari scoşi pe străzi. Troienele aveau înălţimea tramvaielor, iar mulţi dintr e locuitori şi-au făcut tuneluri ca să poată ieşi din case.
Prin intermediul radioului, autorităţile le-au cerut tuturor „cetăţenilor capabili de muncă“ să iasă la deszăpezire şi să ajute la „aprovizionarea cu alimente a populaţiei“.
După Marele Viscol, în Capitală au fost aduse de la o uzină din URSS şi primele maşini speciale de deszăpezire.
Recomandări pe aceeaşi temă:
Cum au înfruntat „Marele Viscol”, din februarie 1954, deportaţii bănăţeni din Bărăgan
Bucureştiul, acoperit de zăpadă şi ger. Peste 300 de utilaje curăţă străzile Capitalei