Cele mai căutate bunătăţi de pe masa de Paşte: cum se prepară ciorba de miel, stufatul şi drobul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pulpa de miel la cuptor, drobul şi stufatul sunt nelipsite de pe mesele bucureştenilor în apropierea Sărbătorilor de Paşte, iar bucătarii susţin că orice gospodină poate face adevărate minuni în bucătărie dacă respectă câteva ponturi simple. „Adevărul“ vă prezintă pas cu pas cum se prepară cele mai râvnite bucate de Paşte.

Bucătarul Dan Ţonescu povesteşte că mielul este vedeta de pe masa de Paşte şi că cel mai popular preparat din miel este drobul. De fapt, explică bucătarul, organele de miel sunt cele care te ajută să prepari un drob de-a dreptul delicios. Se face simplu şi cu puţină îndemânare oricine poate pune pe masa de Paşte un drob foarte gustos.

„La drob avem nevoie de organele de miel, se poate face şi din carne de porc, dar dacă vorbim despre această reţetă nu mai vorbim practic despre drob. Este vorba despre o ruladă de carne“, susţine Ţonescu.

În ceea ce priveşte modul de preparare, acesta precizează că drobul este destul de simplu de obţinut. Organele de miel se spală bine şi se pun la fiert până sunt aproape gata făcute, după care se toacă. Apoi, sunt necesare şi alte ingrediente care se amestecă cu organele tocate. 

„Mai avem nevoie de ceapă verde, mărar, pătrunjel, ouă, sare, piper. Unii preferă şi ouăle întregi pe care le bagă în aluatul obţinut prin amestecare, pentru că în momentul în care se taie o felie din drob, se poate vedea gălbenuşul oului. Apoi se bagă la cuptor“, povesteşte specialistul culinar.

Ciorba de miel

Bucătarul spune că o ciorbă excelentă este făcută din capul de miel sau din partea de jos a piciorului de miel şi că, de fapt, această cirobă nu are ar trebui să aibă nicio culoare. „Este ciorba albă, aşa cum am învăţat de la bunici. Se face cu orez, ceapă verde, morcov pentru că sunt proaspete“, povesteşte Ţonescu.

Acesta mai spune că loboda este un element minune pentru ciorba de miel, care o face să fie mult mai gustoasă, deşi în mod tradiţional ciorba nu ar trebui să fie colorată. De asemenea, în ciorba de miel se mai pune pătrunje, dar şi ceapă, ţelină, leuştean şi tarhon.

La sfârşit, când ciorba este aproape gata, se mai poate adăuga smântână cu gălbenuş de ou, pentru cei cărora le place această combinaţie. „Acestea se adaugă când ciorba este încă fierbinte şi trebuie să le aducem la aceeaşi temperatură cu ciorba, uşor-uşor. La fel se face şi în cazul ciorbei de burtă.

Stufatul, sănătos şi gustos

Un alt preparat specific Sărbătorilor Pascale este stufatul. Acesta este un fel de drob, la care se adaugă mai multă verdeaţă şi se înlocuiesc organele de miel cu carnea de miel. „Carnea mărunţită se pune la călit, alături de ceapă şi usturoi verde. De fapt, mai mult se fierb. Stufatul este un fel de tocană“, spune bucătarul.

Un alt preparat specific Sărbătorilor Pascale este pulpa de miel la cuptor. Aceasta se pregăteşte după o reţetă foarte simplă. După ce se spală bine se împănează cu usturoi. Concret, în pulpa de miel se fac mici tăieturi în care se bagă usturoi. „Apoi se adaugă sare, piper şi foi de dafin. Se lasă la cuptor maxim o oră şi apoi se poate servi“, încheie bucătarul.

Pe aceeaşi temă:

Pască din Ardeal. Reţeta lui Adi Hădean

Reţete simple şi trucuri pentru a găsi un miel delicios

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite