Catedrala Neamului a ajuns la cele mai grele lucrări de construcţie. În cât timp va fi pictată cea mai mare şi mai controversată biserică din România
0Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai controversat lăcaş de cult pe care îl va avea România, capătă contur pe zi ce trece. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au explicat, pentru „Adevărul“, cum decurg lucrările şi care este cea mai dificilă etapă în ceea ce priveşte realizarea catedralei.
„Muncitorii îşi concentrază activitatea între cotele +27 – +36. Se armează şi se toarnă în continuare elemente din placa de la cota +27 care a fost realizată în proporţie de 70%. Se montează totodată armătură rigidă şi flexibilă între cotele +27 – +36. În zona altarului se toarnă beton şi se finalizează zidăria de la cota +27. Lucrările de tencuire a spaţiilor interioare din infrastructura Catedralei au fost realizate în proporţie de 65%. Totodată se execută şi fundaţiile pentru două macarale suplimentare“, anunţau în urmă cu două săptămânii reprezentanţii BOR.
„Se lucrează la cea mai grea parte“
Părintele Constantin Stoica, reprezentantul BOR, a explicat, pentru „Adevărul“, cum decurg lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului în acest moment, dar şi care va fi cea mai dificilă etapă după finalizarea construcţiei propriu zise.
„Lucrările de construcţie vor fi finalizate în 2017, aşa cum prevede proiectul. Vă spun că la 1 decembrie 2018 construcţia va fi finalizată 100%. Am discutat cu arhitectul şi mi-a spus că în acest moment se lucrează la cea mai grea parte, între cotele plus 27 şi plus 45. În această etapă se fac arcele care vor susţine cupolele şi bolţile“, a explicat Constantin Stoica.
De asemenea, reprezentantul BOR a declarat, pentru „Adevărul“, că cea mai migăloasă parte a lucrărilor va începe, de fapt, după ce lăcaşul de cult va fi gata. Concret, este vorba despre pictarea pereţilor catedralei, un proces extrem de important care se va putea întinde şi pe doi ani.
„Înainte de orice începe pregătirea pereţilor pentru picturi şi mozaicuri. Pereţii ar trebui lăsaţi să se usuce bine. Va fi o etapă care va dura destul de mult, un an, chiar doi“, a spus părintele Constantin.
BOR: Costurile de la prima etapă au scăzut
În ceea ce priveşte prima etapă a lucrărilor, cele care au vizat realizarea infrastructurii, acestea s-au încheiat în primăvara anului 2013.
„Termenul de finalizare pentru infrastructură a fost 2013, aşa cum s-a şi întâmplat în luna aprilie. Cei care au realizat infrastructura Catedralei şi-au încheiat mandatul, iar noul constructor estimează terminarea lucrărilor la suprastructură până la începutul anului 2016, având în vedere complexitatea lucrării. Sunt câteva sute de muncitori care lucrează susţinut având în vedere şi vremea foarte bună“, preciza Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei în primăvara anului trecut.
Costurile pentru realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, într-o primă fază, au fost estimate la 100 de milioane de euro, dar după realizarea infrastructurii Catedralei acestea au scăzut cu 20% pentru că materialele de construcţii s-au ieftinit datorită crizei, potrivit lui Constantin Stoica.
Pe aceeaşi temă:
Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului şi de unde vin banii pentru lucrări