Aviziero, programul “anti-fraudă” la bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri programatori din Capitală au realizat un program online prin care proprietarii au acces non-stop, de pe calculatorul personal, la situaţia contabilă realizată de administratorul de bloc. Proprietarii din zeci de blocuri din Bucureşti şi câţiva din ţară administrate online plătesc 4 lei pe lună pentru a şti orice mişcare face administratorul.

Zilele în care administratorul îşi pândea locatarii sau în care locatarii ieşeau tiptil din bloc ca să nu fie reperaţi pe vizor de acesta par să se fi sfârşit pentru aproape 5.000 de proprietari din Capitală. Prin intermediul unui soft denumit Adservio, realizat de doi tineri programatori din Capitală, proprietarii pot afla la orice oră şi de oriunde, prin intermediul internetului, cât de buni de plată sunt la facturi sau pot să compare cheltuielile lor cu cele ale altor apartamente din bloc.

Aceştia plătesc 4 lei pe lună, primesc un user şi o parolă şi după ce se loghează de pe orice calculator, pot verifica vigilenţi administratorului la calcularea facturilor. În plus, au opţiunea şi de a trece singuri consumul la apă după ce citesc contoarele, fără să fie nevoiţi să treacă pe la administraţie sau să aştepte să i se bată la uşă.

Afacere pentru liniştit locatarii

Bogdan Ioan şi Valentin Munteanu au lucrat doi ani la dezvoltarea softului care face viaţa mai uşoară administratorilor şi mai liniştită pe cea a locatarilor. Ideea le-a venit de la un program asemănător pe care Bogdan l-a făcut pentru o firmă din Atena, Grecia. "Eu sunt încărcat cu energie negativă de la asociaţiile pe la care merg şi aud că administratorul a mai plecat cu nu ştiu ce sumă cu nu ştiu câte zerouri şi nici măcar nu a fost tras la răspundere", spune Bogdan. Din fericire, programul lor le permite administratorilor să repare orice greşeală. "Atunci când a trecut mai multe persoane la un apartament sau a scris ceva greşit, Aviziero îi permite ca luna următoare să rectifice pe următorul tabel", dă un exemplu acesta.

Pe scările blocurilor s-a aşternut liniştea pentru mulţi dintre locatarii care se simţeau furaţi la întreţinere. "Locatarii vin de la muncă şi văd că s-a afişat lista acolo la avizier, văd tabelul. Înainte toţi se opreau, acuma toţi iau liftul direct spre casă şi se uită pe net şi apoi au timp să dea e-mailuri şi să spună dacă s-a făcut vreo greşeală", spune şi Valentin. Cât despre administratorii care se gândesc numai la cum să bage mâna în buzunarul proprietarilor, aceştia sigur nu vor fi niciodată clienţii Aviziero, crede Valentin: "Ne adresăm celor care vor să facă o treabă onestă, celor bine intenţionaţi".

La 69 de ani, internaut înrăit

Bine intenţionat este şi Petrică Roşu, un domn de 69 de ani, care poate fi lesne considerat un vizionar. Este administratorul blocului de pe Calea Victoriei 142-148 din 2003 şi locuieşte acolo din 1966. De un an a trecut la Adservio, după ce a testat mai multe programe de gestiune a asociaţiilor de proprietari.

"M-aţi trecut cu restanţă luna asta. Pentru că am plătit după data de 5?" "Da, domnişoară", îi spune administratorul Petrică Roşu unei tinere, în faţa scării. Pentru că a lucrat toată viaţa la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, administratorului nu i-a fost prea greu să se adapteze mijloacelor moderne de comunicare. Şi-a cumpărat un laptop cu care lucrează uşor de acasă şi poate gestiona oricând toate documentele pe care apoi le printează şi le afişează.

"Mulţi încă nu au internet şi vin tot la avizier şi se uită, dar cei mai tineri pot intra oricând pe internet. Câte nu poţi să faci pe Internet acum", spune administratorul. Lucrează în jur de două ore zilnic în faţa calculatorului, completând documente sau introducând date. Înainte făcea totul în Excel şi îi lua mult mai mult timp. "Proprietarii sunt mulţumiţi, este mult mai multă transparenţă", mai spune Petrică Roşu. Cât despre administratorii care umblă după păcălit proprietarii, bărbatul căruia i-a plăcut mereu să fie corect, nu are de spus decât "treaba lor".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite