Anul în care Bucureştiul a rămas fără primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta, primarii Bucureştiului au căzut rând pe rând din funcţiile importante pe care le obţinuseră în ultimii ani. „Adevărul“ vă spune au rămas trei sectoare al Capitalei fără primari şi de ce Sorin Oprescu, edilul-şef al Bucureştiului, a stat în arestul central săptămâni întregi.

Piedone, ultimul primar arestat

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost arestat preventiv pe 30 de zile, după tragedia care a avut loc în Clubul Colectiv. Potrivit ordonanţelor de reţinere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.

„Consecinţele îndeplinirii atribuţiilor de serviciu cu nepăsare şi indiferenţă au constat în pierderi de zeci de vieţi omeneşti, de vătămări grave ale integrităţii şi sănătăţii multor persoane, cu costuri uriaşe din partea persoanelor şi a statului pentru că funcţionari responsabili nu au înţeles rolul important al PREVENIRII unor situaţii de urgenţe, dezastruoase prevăzut şi reglementat de legi”, potrivit Tribunalului Bucureşti. Astfel, primarul care a demisionat după ce în Bucureşti a fost organizat un marş de amploare a fost înlocuit de viceprimarul Sectorului 4, Daniel Băluţă (PSD).

Piedone are trei autoturisme de lux

primarul sectorului 4 cristian popescu piedone FOTO PS4

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Pieponde, susţine în declaraţia de avere că deţine două terenuri în Bragadiru şi două clădiri în Bucureşti. De asemenea, edilul Sectoprului 4 are trei autoturisme de lux şi bijuterii în valoare de circa 40.000 de euro.

Chiliman, ridicat după aeroport

Şi Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1, a avut probleme cu legea în acest an. Mai exact, edilul a fost ridicat de poliţişti, în luna iunie a acestui an, direct de la Aeroportul Otopeni, când se întorcea dintr-o vizită oficială. În iunie 2015, Andrei Chiliman a fost plasat sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată. Edilul ar fi luat câte 30% din valoarea contractelor atribuite preferenţial unor firme care au executat lucrări în Sectorul 1 al Bucureştiului.

În declaraţia de avere din 2014, Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1 suspendat din funcţie pentru 60 de zile, susţine că are o mulţime de bunuri. Spre exemplu, politicianul deţine nu mai puţin de 13 terenuri, trei clădiri, două autoturisme costisitoare, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de cel mult 170.000 de euro.

andrei chiliman

De asemenea, mai multe clădiri şi terenuri menţionate în declaraţia de avere a lui Andrei Chiliman sunt trecute pe numele soţiei sale şi pe numele copiilor lui.

Vanghelie, primarul „care este“

Marian Vanghelie a fost primarul Sectorului 5 ani de-a rândul, numărându-se pe lista edililor care n-au fost prea pasionaţi de şcoală. Anul acesta şi el s-a clasat în topul primarilor din Bucureşti care au fost nevoiţi să le dea explicaţii anchetatorilor. Deşi este judecat în arest la domiciliu, edilul are un dosar complicat, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Averea impresionantă a edilului se pare că n-a fost publică niciodată în întregime. Cât timp a fost la cârma primăriei, Vanghelie a evitat să îşi completeze declaraţia de avere şi s-o publice pe site-ul Primăriei Sectorului 5, aşa cum prevedea legea.

Vanghelie

Cu toate acestea, Marian Vanghelie a completat o declaraţie de avere înainte de a-şi depune candidatura la Primăria Sectorului 5 în 2012 şi potrivit acesteia edilul ar deţine un apartament şi o casă, de 110 şi, respectiv, 108 metri pătraţi şi un autoturism marca Mercedes. Vanghelie a mai scris că deţine cinci ceasuri în valoare totală de 70.000 de euro şi cinci tablouri, în valoare totală de 85.000 de euro. De asemenea, acesta a acordat un împrumut în nume personal în valoare de 2.260.000 lei unei persoane fizice, venitul edilului din anul 2011 fiind de 55.896 lei, echivalentul unui venit lunar de 4.658 lei.

Oprescu, medicul ajuns primar

Şi edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu (n.r. - medic de profesie), a ajuns în arestul central, acolo unde a stat săptămâni întregi. Acesta a făcut tot posibilul pentru a se putea întoarce acasă şi în cele din urmă a reuşit. 

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis "Grenadă", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

În 26 octombrie, procurorii DNA au anunţat extinderea cercetărilor în cazul primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, acesta fiind urmărit penal şi pentru spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat, fiind pus sechestru pe un imobil şi un teren ale edilului şi un alt imobil al partenerei de viaţă a acestuia, până la concurenţa sumei de peste 3,6 milioane lei, scrie Mediafax. 

Potrivit ultimelor date din declaraţia sa de avere, Sorin Oprescu deţine două terenuri intravilane în Ciolpani şi Predeal, o vilă şi un apartament. Terenul din Ciolpani se întinde pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, aici unde edilul are şi o casă de locuit (de aici au ridicat procurorii documente, o geantă neagră şi două obiecte învelite ce păreau a fi tablouri – n.r.) de 480 de metri pătraţi. În ceea ce priveşte terenul de la Predeal, acesta are o suprafaţă mult mai mică: 500 de metri pătraţi.

image

FOTO Mediafax

De asemenea, din agoniseala primarul Capitalei mai fac parte şi obiecte de artă, de cult şi bijuterii în valoare de 91.000 de euro, în timp ce în conturi are circa 156.000 de lei şi 33.000 de euro. Valoarea obiectele de artă pe care le are în posesie se ridică la 57.000 de euro, ceasurile şi aparatele electronice la 25.000 de euro, în timp ce obiectele de cult sunt în valoare de 9.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere a primarului.

Primarul mai menţionează şi două contracte de concesiune, unul în valoare de 8.000 de lei, iar altul în valoare de 597.400 de lei şi 20.500 de euro. Potrivit aceluiaşi document, primarul general al Capitalei nu deţine autoturisme sau alte bunuri mobile, nu are plasamente, investiţii sau împrumuturi, dar nici datorii.
 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite