Angajaţii firmei care asigură curăţenia la metrou anunţă un miting de amploare Motivul: „Salubrizarea a fost încredinţată unei firme de catering“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii ameninţ cu un protest de amploare FOTO Arhivă
Sindicaliştii ameninţ cu un protest de amploare FOTO Arhivă

Timp de două zile, marţi şi miercuri, angajaţii firmei care asigură salubrizarea la metrou au pichetat ore bune sediul Ministerului Transportului din faţa Gării de Nord, nemulţumiţi de faptul că joi, 17 aprilie, ar urma să fie întreruptă colaborarea pe care o aveau cu societatea care administrează metroul din Capitală.

„Printr-o decizie unilaterală a administraţiei Metrorex, activitatea de salubrizare a fost încredinţată, începând cu data de 17 aprilie, unei firme de catering, fără experienţă în domeniu şi care are numai 30 de angajaţi, care trebuie să salubrizeze cele 51 de staţii de metrou, în condiţiile în care au fost momente în care 400 de angajaţi au făcut curat în aceste locuri. La ora actuală sunt 300 de angajaţi, 100 fiind în concediu fără plată, tot din cauza deciziei Metrorex de a înjumătăţi prestaţiile de curăţenie de la metrou", a declarat Ghiţă Nichifor, reprezentant al Federaţiei Sindicatului Transporturi şi Servicii Publice, scrie Mediafax.

De asemenea, după două zile de proteste, reprezentanţii Sindicatului de Salubrizare Metrou, sindicat afiliat la Federatia Sindicatelor din Transporturi, Transloc si Servicii Publice  „ATU - ROMANIA“, au anunţat că au discutat despre situaţia care i-a scos în stradă chiar cu directorul Metrorex, Aurel Radu.

Redăm mai jos punctul de vedere exprimat de sindicalişti:

„Nu s-a putut găsi nicio soluţie de rezolvare a acestei situaţii, deoarece  SC Metrorex SA nu îşi asumă niciun fel de responsabilitate faţă de cei 51 de salariaţi externalizaţi în anul 2003, deşi această decizie a fost luată unilateral de către SC Metrorex SA, precum şi faptul că în conformitate cu Legea nr. 67/2006, art. 5, alin. (1), Codul Muncii, art. 173, alin. (2) şi  Directiva Consiliului Europei 2001/23/CE din 22.03.2001, SC Metrorex SA, ori de câte ori scoate la licitaţie activitatea de salubrizare de la metrou, activitate care de fapt îi aparţine, SC Metrorex SA are calitatea de cedent, astfel că are obligaţia atât morală cât şi legală de a proteja drepturile şi locul de munca al angajaţilor externalizaţi.

Începând cu data de 18.04.2014 toţi cei 300 de angajaţi Romprest – Salubrizare Metrou vor fi nevoiţi să îşi ia concediu fără salariu până când se va iniţia procedura de concediere colectivă conform Codul Muncii, neexistând alte locuri de muncă disponibile pentru aceştia în cadrul Societăţii, fapt pentru care, imediat după sărbătorile de Paşti, Sindicatul Salubrizare Metrou îşi va relua protestele, inclusiv prin organizarea unui miting în faţa Guvernului României“

METROREX răspunde: Portestele sunt nefondate

În replică, reprezentanţii Metrorex susţin că joi, 17 aprilie, va înceta Acordul cadru încheiat pe o perioadă de patru ani. Aceştia au anunţat că Metrorex a iniţiat o nouă procedură de achiziţie de licitaţie deschisă în ultimul trimestru al anului 2013.

„Având în vedere solicitările de clarificare precum şi contestaţiile formulate, care au condus la nefinalizarea procedurii până la această dată şi pentru asigurarea serviciilor de salubrizare strict necesare în staţiile de metrou, S.C. METROREX S.A. a procedat la iniţierea în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (S.E.A.P.) a unui anunţ pentru achiziţionarea serviciilor menţionate, prin cumpărare directă, cu respectarea prevederilor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, în urma căruia a atribuit un contract cu durata de trei luni, durată apreciată ca fiind necesară finalizării procedurii de licitaţie pentru un nou acord cadru cu durată de patru ani. 

Apreciem ca fiind nefondate manifestările de pichetare anunţate, S.C. METROREX S.A. neputând interveni în deciziile unei societăţi comerciale cu care are relaţii contractuale, respectiv ROMPREST SERVICII INTEGRATE S.R.L.“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite