Tot mai mulţi tineri cu studii superioare părăsesc Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directoarea Centrului de Cercetări Demografice, Olga Gagauz, spune că în Republica Moldova se constată că tot mai mulţi tineri bine educaţi pleacă din ţară. În aceste condiţii, calitatea populaţiei va avea de suferit, ceea ce va duce la un impact negativ asupra dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova în următoarele decenii.

Olga Gagauz susţine că exodul de creier a luat amploare în Republica Moldova. Din cauza acestui fapt, dar şi a reducerii numărului populaţiei, ţara noastră poate să fie mai puţin atrăgătoare pentru investiţii pentru că numărul populaţiei în vârsta aptă de muncă este mic, iar piaţa de desfacere este mică.

„Ne confruntăm cu procesul de îmbătrânire a populaţiei, o să avem mai mulţi oameni pentru care venitul principal o să fie pensia. Acest lucru poate să provoace scăderea cererii pentru diferite servicii şi mărfuri, respectiv, acest lucru o să aibă un impact negativ asupra procesului de producere”, afirmă directoarea Centrului.

Depopularea regiunii rurale şi concentrarea populaţiei în câteva localităţi, în special în Chişinău, duce la faptul că localităţile periferice o să piardă populaţia şi o să apară diferite probleme ce ţin de accesibilitatea serviciilor medicale, de asigurare a necesităţii persoanelor vârstnice. 

Dacă până în prezent, mai mult dinamica proceselor demografice a suferit din cauza situaţiei social-economice nefavorabile, în viitoarele decenii impactul factorului demografic asupra economiei, asupra societăţii la general, o să fie mai mare pentru că toată societatea va fi într-un fel dependentă de aceste schimbări care au avut loc în contextul demografic al Republicii Moldova.

Olga Gagauz a publicat acest studiu pentru IPN, în contextul marcării a 25 ani de independenţă a Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite