România oferă 100.000 de euro pentru sectorul siguranţei alimentelor din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În MOldova se vrea un sistem auropean pentru asigurarea sanatatii animalelor. FOTO: Adevarul
În MOldova se vrea un sistem auropean pentru asigurarea sanatatii animalelor. FOTO: Adevarul

Guvernul român oferă 100.000 euro pentru implementarea unui proiect în domeniul siguranţei alimentelor. Specialişti din Republica Moldova vor fi instruiţi cum să creeze un sistem european de asigurare a sănătăţii animalelor.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) derulează un nou proiect de consolidare a capacităţilor sale instituţionale, cu sprijinul experţilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din România. Finanţarea proiectului este asigurată de Ministerul Afacerilor Externe al României, bugetul fiind de 100 de mii de euro, transmite IPN.

În cadrul proiectului, vor fi instruiţi specialiştii locali pentru crearea în Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a sănătăţii animalelor. Vor fi realizate programe de supraveghere şi control în domeniul dezvoltării unor metode de laborator, a comunicat directorul adjunct ANSA, Grigore Porcescu. De asemenea va fi verificată eficienţa vaccinării animalelor, va fi finanţată achiziţionarea unor substanţe reactive, dar şi echipamente specifice pentru laborator.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a spus că ajutorul acordat de România în sectorul siguranţei alimentelor a devenit tradiţional. În ultimii ani a fost implementat un proiect privind îmbunătăţirea trasabilităţii animalelor, în valoare de 300 de mii euro. Un alt proiect a vizat instituirea în Republica Moldova a laboratorului de determinare a reziduurilor de pesticide în  plante, sol şi produse. Valoarea proiectului fiind de 500 de mii de euro.

Ladislau Miko, directorul general adjunct al Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor (DG- SANCO), din cadrul Comisiei Europene, a comunicat că Moldova, după intrarea în vigoare acum un an a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, a majorat exportul de produse de origine vegetală pe piaţa  comunitară. În prezent se lucrează la valorificarea cotelor oferite de UE la exportul produselor de origine animală. „În sensul acesta, mai sunt câţiva paşi care trebuie de făcut, despre care am venit să discut cu autorităţile de resort din Moldova”, a spus oficialul european.

Din produsele de origine animală, Moldova exportă pe piaţa UE  doar miere şi praf de ouă.  Aşteptările sunt că în jumătate de an am putea obţine dreptul de a exporta ouă în stare proaspătă (categoria B, pentru procesare), iar ulterior şi carne de pasăre.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite