Republica Moldova a primit 16 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a moderniza sistemul sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile de până acum ale Uniunii Europene în domeniul sănătate din Republica Moldova se ridică la circa 16 milioane de euro, iar UE va continua să susţină şi pe viitor Guvernul de la Chişinău, a comunicat ofiţerul politic al Delegaţiei Uniunii Europene de la Chişinău, Mindaugas Kacerauskis, în cadrul ediţiei a II-a a Forumului Naţional de Sănătate.

Oficialul european a spus că pentru UE aspectele ce ţin de sănătate sunt prioritare, iar în prezent finanţează un proiect de dotare a centrelor medicale regionale cu echipament. Totodată, UE va lansa primul proiect twinning în domeniul sănătăţii, adică un schimb de experienţă a statelor membre ale UE cu Republica Moldova în domeniul transplantului. De asemenea, Uniunea Europeană continuă să ofere susţinere bugetară Republicii Moldova pentru programele naţionale în combaterea consumului de alcool şi tutun.

„Suntem mulţumiţi de rezultatele obţinute până în acest moment, iar pe viitor vom pune accent mai mare pe accesibilitatea serviciilor de sănătate. Eforturile trebuie să fie axate pe aducerea serviciilor de sănătate mai aproape de cetăţeni”, a spus Mindaugas Kacerauskis.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a menţionat că pe parcursul unui an s-a reuşit acoperirea cu asigurări medicale a populaţiei în proporţie de 83%. În cadrul procesului de modificare a managementului instituţiilor medicale primare, din 262 de centre din republică 192 au trecut la contracte de finanţare directă, de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Pe parcursul unui an, în Republica Moldova au fost reparate şi dotate cu utilaj medical 78 de centre de sănătate primară, iar acest lucru a permis accesul la servicii de sănătate a circa 1 milion de locuitori ai ţării. În pofida realizărilor, Andrei Usatâi a subliniat că în mediul rural mai lipsesc medicii de familie şi tinerii specialişti, precum şi cumetrismul.

Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Republica Moldova, Jarno Habicht, a constatat multe evoluţii în domeniul sănătăţii şi a felicitat Republica Moldova că a reuşit să îmbunătăţească situaţia la capitolul finanţării domeniului sănătăţii şi la capitolul accesibilităţii serviciilor de sănătate primare. „Trebuie să ne focalizăm şi asupra problemei medicilor care aleg să plece peste hotare, deoarece numărul celor care pleacă este mai mare decât a celor care absolvesc universitatea de medicină”, a spus reprezentatul OMS.

Forumul Naţional de Sănătate se desfăşoară la Chişinău în perioada 25-26 noiembrie, şi întruneşte câteva sute de medici, care vor discuta despre problemele şi realizările din sectorul de sănătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite