Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident al ONU în Moldova: „Cea mai bună investiţie a unei ţări este în femei şi în copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi începe numărătoarea inversă a celor o mie de zile până la termenul-limită de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, pe care Moldova s-a angajat să le îndeplinească, în anul 2000. Reprezentanta ONU ne-a vorbit despre acţiunile îndeplinite şi provocările pe care trebuie să le înfruntăm până în 2015.

„Adevărul“: Care sunt rezultatele obţinute până acum şi ce rămâne să facem până în 2015?
Nicola Harrington-Buhay: Moldova a înregistrat un progres constant. Ca şi în alte ţări, munca nu se opreşte aici. Moldova trebuie să se focuseze pentru a obţine rezultate mai bune până în 2015 în asigurarea accesului universal la învăţământul general obligatoriu, în special al copiilor din familiile şi comunităţile vulnerabile, combaterea tuberculozei şi virusului HIV/SIDA şi asigurarea durabilităţii mediului, în special a accesului la apă şi la canalizare.

De multe ori aceste probleme sunt interconectate. Cu ce ar trebui să începem?
Niciunul dintre obiective nu poate fi atins în mod individual, toate schimbările trebuie să aibă loc simultan. Cea mai bună investiţie este cea în femei şi copii. Atunci când femeile au studii, ele pot asigura şi educaţia copiilor.  Aşadar, legea egalităţii de gen şi oportunităţile oferite femeilor de a se implica în sfera socială, economică şi politică a ţării sunt printre aspectele importante ce necesită mai multă atenţie. Un alt domeniu de investiţii important este în mediu. Pădurile trebuie protejate şi extinse, iar economia - să fie mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Moldova trebuie să se concentreze mai mult pe eficienţa energetică pentru a avea energie regenerabilă şi pentru a reduce riscul de schimbări climatice: inundaţii, secetă etc.

Cine ar trebui să se implice în soluţionarea acestor probleme: guvernarea, societatea sau fiecare individ în parte?
Toţi. Pentru dezvoltarea ţării trebuie să existe şi spiritul de parteneriat între cele trei elemente. Este importantă implicarea societăţii, astfel încât rolul autorităţilor să fie de a satisface necesităţile oamenilor. La rândul său, guvernarea trebuie să aibă grijă ca persoanelor vulnerabile şi celor expuse riscului de a fi excluse din societate le sunt asigurate drepturile. Autorităţile au rolul de a identifica grupurile respective şi de a  găsi soluţii pentru a le ajuta.

Cum putem implica în acest proces şi moldovenii plecaţi peste hotare?
Cred că liberalizarea regimului de vize cu UE, care este încă în proces de negocieri, ar putea contribui semnificativ. În cazul obţinerii acestuia, s-ar crea un proces de migraţie circulară, oamenii ar putea reveni mai uşor în ţară. Datorită acestui fenomen, în unele ţări au fost implementate sisteme prin care emigranţii se întorceau acasă pentru o perioadă scurtă, de câteva luni, şi aplicau ceea ce au învăţat în afară.

În ce mod criza politică afectează atingerea obiectivelor asumate în 2000?
Instabilitatea politică poate avea un efect negativ asupra atragerii investiţiilor în ţară. Politica Republicii Moldova şi obiectivele pentru dezvoltarea ţării sunt foarte clare. Încurajez oamenii să depună aceleaşi eforturi, în ciuda incertitudinii. În urma consultărilor la nivel naţional, pot spune că oamenii sunt foarte siguri de viitorul pe care şi-l doresc şi este important să mergeţi pe aceeaşi cale.

Pe vremea guvernării comuniste, Republica Moldova a fost criticată la capitolul respectării drepturilor omului, ulterior-lăudată. Care este situaţia în prezent?
Pornesc de la premisa că în toată lumea asigurarea respectării drepturilor omului este în curs de dezvoltare, iar Moldova nu este o excepţie. Venind în ţară acum opt luni, am fost impresionată să găsesc legi ce erau deja conforme cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor civice, sociale, politice, culturale etc. De asemenea, în acest proces de dezvoltare, Moldova are la bază Planul naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului., Dacă e să facem o comparaţie cu alte ţări, în unele cazuri sunteţi cu un pas înainte. De exemplu, aţi semnat convenţia privind drepturilor persoanelor apatride, pe care au făcut-o puţine ţări din lume. Totodată, este important ca Moldova să depună eforturi în asigurarea unui sistem judiciar corect, independent şi accesibil. Pentru că, de cele mai multe ori, nu este vorba de existenţa unor legi, dar şi ce înseamnă acestea cu adevărat şi dacă ele schimbă viaţa oamenilor.

Care este situaţia în regiunea transnistreană?
Thomas Hammarberg, expert principal ONU privind drepturile omului în Transnistria, a făcut un studiu identificând domeniile de bază ce ar contribui la consolidarea şi promovarea drepturilor omului în regiune. El a venit cu recomandări concrete, printre care s-a numărat şi emanciparea femeilor. De asemenea, au existat aspecte ce vizau domeniul judiciar, aspecte esenţiale ce trebuie îmbunătăţite, precum respectarea drepturilor omului în penitenciare, la poliţie. În regiunea transnistreană este important să atragem atenţia asupra înţelegerii legilor şi standardelor internaţionale, astfel încât atât cetăţenii, cât şi autorităţile să ştie ce acţiuni trebuie să întreprindă pentru a se asigura că respectă drepturile omului.

Aţi fost coautoarea cercetărilor privind pregătirile Marii Britanii pentru integrarea europeană. Cum putem să ne apropiem de UE?
Anul trecut, PNUD a elaborat Raportul Naţional de Dezvoltare Umană privind aspiraţiile europene şi impactul asupra dezvoltării umane a Republicii Moldova. Două sau trei aspecte s-au evidenţiat. Unul dintre ele este faptul că parcursul european este esenţial în procesul de modernizare a ţării. Oamenii trebuie să înţeleagă că schimbările se produc pentru dezvoltarea ţării, nu pentru Bruxelles. Al doilea aspect important este ca cetăţenii să fie familiarizaţi cu schimbările efectuate în procesul de apropiere de UE. Să existe discuţii concrete în cadrul cărora să fie prezentate oportunităţile, dar şi riscurile acestui proces, astfel încât oamenii să poată profita de avantaje şi să reducă gradul de risc. Moldova trebuie să continue pe aceeaşi cale, să implementeze reforme şi să aducă rezultate concrete. Schimbările ce se produc sunt în conformitate cu orice cadru normativ internaţional al unui stat modern.

Nicola Harrington-Buhay

Funcţie: coordonator rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova .
Ţara de origine: Marea Britanie

A activat în calitate de director adjunct al Oficiului Naţiunilor Unite/PNUD la Bruxelles, coordonator rezident al ONU în Serbia şi Muntenegru, precum şi în funcţii de conducere în Nicaragua, Malawi şi Argentina. Anterior, a lucrat pentru Banca Angliei.

Un nou program ONU

În acest an, ONU a lansat un nou program de cooperare în Moldova ce se axează pe trei domenii: guvernare democratică, dezvoltare umană şi mediu. ONU acordă, mai întâi de toate, asistenţă pentru dezvoltare. Volumul de asistenţă pentru anii 2013-2017 este de 217 milioane de dolari, bani oferiţi de Guvern şi partenerii de dezvoltare.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite