Oferta Erasmus+ pentru studenţii din Republica Moldova. Cum pot ajunge tinerii în universităţile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii din Republica Moldova îşi pot face studiile de licenţă, de masterat sau doctorat peste hotarele ţării şi să primească o bursă de până la 1.000 de euro cu ajutorul programului Erasmus+ implementat de Uniunea Europeană. Tinerii pot petrece de la trei luni până la doi ani într-o ţară străină în funcţie de tipul studiilor pe care le efectuează.

Reprezentanţii Oficiului Naţional Erasmus+ în Moldova au specificat în cadrul unei întruniri cu studenţii că universităţile din Republica Moldova au stabilit acorduri cu anumite universităţi din ţările europene. „Fiecare student trebuie să meargă la Departamentul pentru Relaţii Internaţionale din universitatea sa şi să vadă cu ce instituţii de învăţământ sunt încheiate acorduri. Studentul poate aplica doar la acele universităţi”, spune Constanţa Lungu, membru al Oficiului Naţional Erasmus+.

Una dintre ofertele programului este mobilitatea academică de scurtă durată care îi oferă şansa studentului să înveţe de la trei până la 12 luni într-o altă ţară şi să primească o bursă lunară de aproximativ 850 de euro. Înscrierile se fac online şi de obicei dosarul de aplicare conţine copia carnetului de note, o scrisoare de motivare, un certificat de cunoaştere a limbii străine, CV-ul şi o scrisoare de recomandare. La universitatea din străinătate, studentul trebuie să meargă la cursuri asemănătoare cu cele de acasă, astfel încât la întoarcere studiile sale să fie recunoscute. „Persoanele implicate în programele de mobilitate academică vor avea de făcut rapoarte privind experienţa lor, dacă nu le vor preda la timp, nu-şi vor primi bursa”, spune Constanţa Lungu. 

Bursă de 1.000 de euro

Studiile de masterat şi cele de doctorat pot fi făcute oricând întrucât nu există o limită de vârstă. Acestea durează de la 12 la 24 de luni, iar bursa ajunge până la 1.000 de euro în funcţie de ţara în care persoana îşi va face studiile. Diploma primită este recunoscută la nivel internaţional. În cadrul programelor de masterat şi doctorat costurile de studii şi cele de călătorie sunt suportate de Erasmus+. În cazul în care este acceptat şi pleacă în străinătate, studentul va primi o contribuţie unică de 1.000 de euro pentru cheltuielile de acomodare.

Dosarul de aplicare pentru un masterat sau un doctorat trebuie să conţină diploma de licenţă şi anexa cu notele, o scrisoare de motivare şi una de recomandare, dovezi ale activităţilor academice şi non-academice, o copie a paşaportului, un CV şi un certificat de cunoaştere a limbii străine, de obicei engleză. „Acestea sunt actele generale, dar fiecare universitate din străinătate poate avea cerinţe specifice. De exemplu, unele universităţi cer rezultatele testului TOEFL care demonstrează cunoştinţele de limbă engleză, alte instituţii acceptă doar testul Cambridge sau IELTS”, menţionează reprezentantul Oficiului Naţional Erasmus+. 

Constanţa Lungu mai precizează că pentru cursurile din anul de studii 2016-2017 perioada înscrierilor începe din lunile septembrie-octombrie şi durează până în decembrie-februarie. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite