Oamenii îşi înregistrează animalele, dar nu declară sacrificarea lor. „Ce treabă au ei cu porcul meu?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Paiu (în albastru) pregăteşte injecţia pentru caii sătenilor. FOTO Adevărul
Ion Paiu (în albastru) pregăteşte injecţia pentru caii sătenilor. FOTO Adevărul

În Republica Moldova există, din anul 2006, Legea privind înregistrarea şi identificarea animalelor, adoptată cu scopul de a garanta siguranţa produselor alimentare şi protecţia consumatorului. Astfel, cei care au animale domestice sunt obligaţi să declare informaţiile despre naşterea, moartea sau sacrificarea tradiţională a acestora, dar şi alte evenimente din viaţa animalului.

Cu toate acestea, procedura nu era reglementată oficial de un regulament, aprobat de Guvern, iar oamenii recunosc că nu prea respectă legea cu stricteţe.

Pe 9 martie 2015, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului informaţional automatizat „Registrul de stat al animalelor”. Ana Negruţă, şefa direcţiei Juridică şi Resurse umane din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare a precizat pentru Adevărul Moldova că acest registru este implimentat încă din anul 2007, chiar dacă nu era aprobat prin hotărâre de Guvern.

Protecţie conform normelor europene

„În legea nr. 231 din 20 iulie 2006 cu privire la identificarea şi înregistrarea animalelor, este prevăzută crearea registrului de stat al animalelor. Atunci, concepţia dată a fost respinsă de către Guvern, dar a fost implementată din 2007 prin ordinul Ministerului Agriculturii. Acum, am obţinut, totuşi, aprobarea prin hotărâre de Guvern. Registrul electronic al animalelor nu va fi diferit de cel actual, dar este deja o bază legală mai completă”, afirmă Ana Negruţă.

porc

Oamenii nu anunţă veterinarul atunci când taie porcul. FOTO Adevărul

În acest registru sunt înregistrate şase specii de animale: ovine, bovine, caprine, cabaline, porcine şi asini. Având la bază siguranţa alimentelor şi protecţia consumatorului, în Registrul de stat al animalelor există trei tipuri de formulare pentru înregistrarea fiecărui animal: formular de identificare, formular de mişcare (document ce însoţeşte animalele la târguri, expoziţii, abatoare, ferme de carantină etc.) şi formular de declarare a evenimentelor (document eliberat la sacrificarea tradiţională, moarte, dispariţie, regăsirea animalului, pierderea crotaliei). La baza acestei practici se află experienţa ţărilor europene, spun autorităţile.

Procedura de înregistrare

Cu părere de rău, nu toţi deţinătorii de animale cunosc aceste prevederi, afirmă Ana Negruţă. Dar oamenii se conformează, atunci când intervin reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa alimentelor sau medicii veterinari de liberă practică. Negruţă spune că există două metode de înregistrare a animalelor. Prima presupune adresarea stăpânilor la oficiile teritoriale din raioane, unde operatorii efectuează înregistrările. A doua metodă de înregistrare a animalelor se efectuează prin intermediul medicilor veterinari, care au contracte încheiate cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor pentru efectuarea măsurilor strategice. „Nu contează numărul animalelor pe care le are deţinătorul. Chiar dacă deţine doar un animal, el este obligat să fie înregistrat în Registrul de stat al animalelor”.

vaca in moldova

Bovinele fac parte din categoria celor şase tipuri de animale care trebuie înregistrate în Registrul de Stat. FOTO Adevărul

Ana Negruţă precizează că şi la posturile vamale din ţară există angajaţi ai Ministerului Agriculturii care sunt responsabili de procesul de înregistrare. „Importul de animale în ţara noastră este mare. Deseori, operatorii noştri sunt deranjaţi şi în afara orelor de program”, susţine Ana Negruţă.

Cum funcţionează legea la Ciuciulea

În satul Ciuciulea, raionul Glodeni, funcţionează a doua metodă de înregistrare a animalelor - prin intermediul medicului veterinar. „Înregistrarea o facem atunci când le punem crotalii (bircă i se mai spune la sat - n.n.) animalelor. Acestea sunt confecţionate din plastic şi au un număr unic de identificare. La ovine şi la caprine punem câte o crotalie în ureche. La bovine şi la porcine le punem crotalii în ambele urechi. La cabaline crotalia se pune sub piele, în partea stângă a gâtului, iar asini nu avem în sat”, afirmă Ion Paiu, medicul veterinar din Ciuciulea. El ne spune că înregistrarea animalelor în sat se practică din anul 2009.

cai

Deţinătorul de animale anunţă singur veterinarul atunci când în gospodăria sa apare pe lume un nou animal, pentru a-l înregistra. În cazul în care aceasta nu s-a întâmplat, înregistrarea se face atunci când se injectează antibiotice animalelor. „Eu verific mai întâi dacă animalul este înregistrat. Dacă nu este, îl înregistrez pe loc şi apoi îi aplic injecţia”, a concretizat Ion Paiu. 

Crotaliile se plătesc. La bovine costă 15 lei. La cabaline (foto) - 45 de lei, iar pentru ovine, caprine şi porcine costul crotaliilor este de 2,50 lei. Medicul veterinar din Ciuciulea a recunoscut că, după înregistrarea animalelor, oamenii nu mai declară atunci când le sacrifică tradiţional, ci doar atunci când le vând sau le dau la abator. „Atunci când vrea să vândă animalul, stăpânul anunţă medicul veterinar. Acesta din urmă îi eliberează un certificat care confirmă că cetăţeanul are aşa animal. Apoi, cu acest certificat deţinătorul se adresează Agenţiei sanitar-veterinară din Glodeni. Atunci, animalul este scos de la evidenţă dacă deţinătorul îl vinde la abator sau este trecut pe numele unui alt cetăţean în cazul în care deţinătorul îl vinde”.

„Anunţ rudele să vină la cioric”

Mulţi dintre cetăţenii cu care am discutat în satul Ciuciulea spun că nu anunţă pe nimeni atunci când taie animalul. „Nu mai spun nimănui când tai porcul. L-am pus în borcan şi-l mănânc”, spune zâmbind domnul Iurie, locuitor din Ciuciulea. Totuşi, el crede că înregistrarea animalelor este un lucru bun, „fiindcă în caz de pierdere sau de furt se găseşte repede”. Domnul Nicolae consideră că „legea este egal cu zero când se referă la porci, deoarece aceştia stau în ogradă, nu ies pe deal ca oile sau ca vacile”. Întrebat dacă anunţă pe cineva atunci când taie porcul, el ne-a zâmbit şi ne-a răspuns: „Da, anunţ rudele să vină la cioric. În rest, ce treabă au ei cu porcul meu?”

oi animale

Domnul Nicolae îşi iubeşte animalele. FOTO Adevărul

9 mln. de lei se acordă anual pentru întreţinerea Registrului de stat al animalelor

„Nu contează numărul animalelor pe care le are deţinătorul. Chiar dacă deţine doar un animal, el este obligat să fie înregistrat în Registrul de stat al animalelor”. Ana Negruţă, sefa Direcţiei Juridice şi Resurse umane

Proiectul privind implementarea unui registru electronic de înregistrare a animalelor a fost susţinut financiar şi de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite