Moldovenii care muncesc legal în Germania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care muncesc legal în Germania vor putea beneficia de pensii

FOTO arhivă

Cetăţenii moldoveni care vor munci legal pe teritoriul Germaniei o perioadă de cel puţin cinci ani şi vor contribui la bugetul federal al asigurărilor sociale, vor avea dreptul la pensie din partea statului german. Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova a semnat un acord în domeniul securităţii sociale cu Ministerul Muncii şi Afacerilor Sociale din Germania, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Viceministrul muncii, Viorica Dumbrăveanu, a declarat joi,12 ianuarie, într-o conferinţă de presă, că scopul acordului este de a asigura un cadru juridic de garanţii sociale pentru cetăţenii moldoveni, dar şi pentru cei germani care desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că cetăţenii moldoveni care vor reveni în ţară după o perioadă de muncă în Germania vor putea primi pensia dobândită în Germania pe teritoriul Republicii Moldova în urma totalizării perioadelor de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens legislaţia naţională în domeniu. Este vorba de pensiile pentru limită de vârstă, pensiile de urmaş, pensiile de dizabilitate determinate de boli obişnuite, dar şi cele cauzate de accidente de muncă.

Atât Republica Moldova, cât şi Germania vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care domiciliază.

Secretarul de stat al Ministerului Muncii şi Afacerilor Sociale a Germaniei, Thorben Albrecht, s-a arătat bucuros că stabilirea tuturor aspectelor cheie ale acordului s-a reuşit în cadrul unei singure runde de negocieri. Datorită faptului că negocierile au decurs foarte repede, se aşteaptă că acordul va putea di aplicat de la sfârşitul anului curent, când vor intra în vigoare toate aranjamentele administrative.
citeste totul despre: