Locuri de muncă pentru tineri. De la cusătorese şi portari la farmacişti şi brand-manageri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forul meseriilor şi a târgului locurilor de muncă pentru tineret a adunat sub acelaşi acoperiş peste 60 de participanţi care au venit cu oferte de muncă pentru persoanele cu mai puţină experienţă.  Angajatorii sunt dintre cei mai diverşi, căutând oameni pentru diferite posturi: recepţionişti, infermiere, designeri, vânzători, contabili, operatori, manageri, cusătorese sau brand-manageri.

Evenimentul a oferit tinerilor şansa de a negocia jobul potrivit, precum şi de a se informa despre situaţia actuală a pieţei muncii. „La târg au participat în jur de 60 de angajatori, 30 fiind de fapt reprezentanţi ai şcolilor profesionale, pentru că evenimentul este îndreptat către promovarea profesiilor din şapte domenii: industrie, industrie uşoară, construcţii, agricultură, telecomunicaţii, comerţ şi servicii, administrare publică”, a declarat George Chiriac, reprezentant al Ministerului Tineretului şi Sportului.

Angajatorii prezenţi la eveniment au încercat să cucerească cât mai mulţi potenţiali angajaţi, promiţându-le un program flexibil, salarii decente, condiţii de muncă confortabile. Cele mai multe oferte s-au îndreptat către economişti, administratori, vânzători.

Studenţii şi-au demonstrat abilităţile

În cadrul evenimentului, studenţii mai multor şcoli profesionale din Chişinău, şi-au demonstrat abilităţile. Câteva tinere de la Şcoala profesională nr. 1 au coafat şi au machiat fetele prezente la eveniment.

image

Elena Orbu ne-a împărtăşit câteva secrete din lumea frumuseţii. „Uneori la o coafură se foloseşte un întreg tub de fixativ. Însă părul trebuie să arate natural. Coafurile sunt rodul imaginaţiei mele, unele se fac repede, alteori stau ore întregi pentru a aranja părul cuiva. După ce termin şcoala profesională, mă voi angaja undeva. Aş vrea să am propriul salon sau să lucrez pe cont propriu. Aşa se fac mai mulţi bani”, spune Elena în timp ce se joacă cu şuviţele unei cliente.

Arta de a convinge

Andrian Florea este operator telefonic la un call centru ce caută să convingă oamenii să se implice în tranzacţiile de pe piaţa Forex. Andrian consideră că e o adevărată artă să poţi atrage oamenii de partea ta. „Contează foarte mult timbrul vocii şi intonaţia. Amabilitatea este cheia pentru a câştiga încrederea omului. Se mai folosesc câteva tehnici cunoscute. De exemplu, tehnica celor trei de „Da”. Trebuie să formulezi astfel întrebările încât primele răspunsuri ale persoanei să fie afirmative. Se mai întâmplă însă ca oamenii să nu ne asculte”, spune Andrian.

Acesta mai menţionează că într-un asemenea domeniu precum tranzacţiile internaţionale e mai uşor să discuţi cu bărbaţii. „Ei reacţionează mai repede la orice propunere de a face bani. Uneori, se întâmplă să răspundă o femeie, iar pe fundal se aud scâncete de copii, în cazul acesta e clar că nu avem nicio şansă să-i vorbim despre tranzacţii financiare”, mai spune tânărul. Salariile pot atinge sume mari, dacă se munceşte mult şi responsabil. „Un operator ar putea avea peste 6.000 de lei. Chiar şi 10.000, în funcţie de câţi oameni aduci companiei”, precizează Andrian.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite