GALERIE FOTO Chişinăul văzut de sus. „Adevărul“ vă prezintă locurile de unde putem admira urbea de la înăţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chişinău văzut de pe diferite edificii şi la diferite ore. FOTO Tudor Iovu, Ion Pleş
Chişinău văzut de pe diferite edificii şi la diferite ore. FOTO Tudor Iovu, Ion Pleş

În preajma Hramului Chişinăului, „Adevărul“ Moldova şi-a propus să afle de unde putem admira panorama oraşului şi dacă avem nevoie de cel mai înalt punct al urbei, pentru a-l putea folosi în scop turistic.

Cu prilejul diferitor ceremonii de familie, a ocaziilor romantice sau pur şi simplu pentru a admira Capitala ca-n palmă, chişinăuienii sunt în căutarea unui punct înalt de pe care „oraşul din piatră albă“ s-ar vedea în toată splendoarea. Cu clădiri şi construcţii arhitecturale de tot soiul, Chişinăul însă nu are un Tour Eiffel moldovenesc cu care ne-am putea lăuda turiştilor, iar unicul punct destinat oaspeţilor este Turnul de Apă, numit şi Muzeul de Istorie al oraşului Chişinău. De câţiva ani, acesta a fost închis pentru reparaţie.

Inaccesibil turiştilor

Gisela şi Bernd Kuchenbuch, un cuplu de germani veniţi pentru prima dată la Chişinău, tocmai intenţionau să viziteze muzeul oraşului, când şi-au dat seama că e încuiat. S-au mulţumit să-i facă turnului câteva fotografii de pe cealaltă parte a drumului. Întrebaţi dacă le-a plăcut oraşul, turiştii din Aachen spun că au rămas uimiţi nu doar de frumuseţea urbei noastre, dar şi de ignoranţa autorităţilor.

„Statul trebuie să finanţeze mult mai activ reconstrucţia clădirilor vechi. E foarte trist că la voi acestea sunt ignorate. Edificiile seculare pe care le-am observat sunt foarte frumoase, dar şi ele se vor nărui cândva şi e păcat. Ceea ce ne-a amuzat şi întristat în acelaşi timp e că sunt foarte multe clădiri noi şi neterminate, lăsate de izbelişte“, e mirat Bernd Kuchenbuch. Soţia lui, Gisela, adaugă că au avut doar o singură zi pentru a vedea oraşul şi şi-ar fi dorit să-l vadă pe tot. „Din păcate, avem puţin timp pentru a explora Chişinăul, de aceea ne-am dorit să-l vedem de sus, să ne facem fotografii şi impresii. Păcat că e imposibil“, regretă Gisela Kuchenbuch.

Un alt turist dezamăgit este Adam Pervez din SUA. Bărbatul a vizitat Republica Moldova acum o lună şi s-a aflat trei zile în Chişinău, timp în care vizitat mai multe locuri din Capitală. „Nu am reuşit să găsesc un loc mai înalt, de unde s-ar vedea ca în palmă oraşul. Mi-ar plăcea ca data viitoare când voi ajunge să am această posibilitate“, a spus tânărul călător.

Ghizii prezintă panorama urbei de pe deal

Ghizii din ţară se descurcă greu în organizarea excursiilor panoramice. Vasile Grişca, şeful Departamentului Metodic şi al Ghizilor din cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Moldova, spune că foarte mulţi oaspeţi ai Capitalei i-au solicitat să vadă oraşul de sus, fie pentru că nu aveau timp să-l exploreze, fie pentru a-şi face fotografii. „Am căutat mai multe soluţii, dar nu a mers nimic. Cea mai bună vedere din cele accesibile şi gratuite este... pe un deal din sectorul Ciocana. Dealul de pe strada Vadul lui Vodă ne-a scos din încurcătură de mai multe ori, acolo petrec excursii, dar ar fi binevenită construcţia unei clădiri destinate pentru vederi panoramice, ca în multe alte oraşe europene“, sugerează Vasile Grişca.

Şeful ghizilor propune chiar un parteneriat cu Turnul de Apă, dar spune că muzeografii de acolo nu au fost receptivi. „Avem un oraş foarte frumos, pe care merită să-l vedem nu doar mergând pe stradă, ci şi de la înălţime, mai ales că o astfel de excursie ar fi întâmpinată cu entuziasm de mulţi localnici şi turişti. Pe moment, însă, nu avem o ieşire din situaţie“, spune cu regret ghidul.

chisinaul vazut de la inaltime turnul de apa

Urbea văzută de pe strada Vadul lui Vodă, din sectorul Ciocana. FOTO Tudor Iovu

Oraşul văzut de la 21, 33 şi 50 de metri

O soluţie pentru orăşeni, dar şi pentru vizitatorii oraşului sunt ultimele etaje ale celor mai înalte clădiri. Pentru a vedea cât de accesibile sunt acestea, reporterii „Adevărul“ au făcut un experiment. Edificiul Moldtelecom şi cel al Ministerului Agriculturii, ambele din buricul târgului, nu ne-au oferit nicio şansă de a pătrunde la etajele superioare. Nici legitimaţia de presă nu ne-a fost de folos în aceste cazuri.

Următoarea destinaţie a fost Turnul de Apă, în care am izbutit să intrăm abia după a doua încercare. Monumentul istoric care datează din secolul XIX are 21 de metri înălţime şi, din această toamnă, după şase ani de inactivitate, primeşte din nou turiştii şi chişinăuienii. „Chiar marţi am avut trei vizitatori străini, iar în alte zile avem până la 10-12 turişti. Îi aşteptăm pe toţi, avem patru săli de expoziţie şi o privelişte panoramică minunată“, ne-a asigurat muzeografa Veronica Bârcă. De pe balustrada turnului vechi de 200 de ani putem admira centrul oraşului, dar mai cu seamă sectorul Botanica despărţit de Centru prin lacul din Valea Morilor. Pe vreme frumoasă poate fi zărit cartierul Telecentru.

Am vrut să vedem oraşul de sus, să ne facem fotografii şi să ne creăm impresii. Păcat că e imposibil. Gisela Kuchenbuch, turistă Cea mai bună vedere din cele accesibile şi gratuite este... pe un deal din sectorul Ciocana. Vasile Grişca, şeful ghizilor

Local cu panoramă de 360 de grade

Centrul oraşului cu toate atracţiile sale, începând cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ şi Sala cu Orgă şi terminând cu Parlamentul, se poate vedea de pe acoperişul Centrului internaţional de business Skytower. După o discuţie cu managerul centrului, puteţi obţine permisiunea de a urca la balconul etajului 11, aflat la înălţimea de circa 33 de metri. Cu toate că priveliştea văzută de pe acoperiş este mult mai amplă, aceasta nu permite o vedere de 360 de grade.

Pentru a admira oraşul din toate unghiurile, am urcat 17 etaje ale Centrului de business şi shopping Atrium. Aici, la 50 de metri înălţime, calea ferată pare o panglică, iar centrul oraşului se vede ca în palmă. Accesul liber este interzis, dar în scurt timp administraţia planifică să construiască un club de noapte la ultimul etaj cu vedere circulară.

chisinau

Cel mai accesibil loc s-a adeverit a fi dealul din sectorul Ciocana. Deşi este plin de mărăcini, buruieni şi gunoaie, locul are şi bănci de pe care poate fi admirat oraşul atât în partea sa industrială, cât şi cea rezidenţială. Din păcate, nu puteţi admira de aici şi zona istorică a oraşului.

„Vrem un turn ca în toate capitalele lumii“

Un loc înalt din oraş accesibil pentru orice doritor este cerut şi de chişinăuienii dornici de o privelişte frumoasă. „Am vrut să organizez o cină romantică pe acoperişul unei clădiri cu acces liber. Cu greu am găsit una, în sectorul Botanica, iar când am ajuns sus am constatat că e dezastruos: sticle, seringi, gunoi peste tot“, este dezamăgită Victoria Topciu, studentă de 21 de ani. De aceeaşi părere este şi Alexandru Zvonari, un absolvent al Facultăţii de Drept. „Pentru a construi un edificiu de acest fel se găseşte loc din plin. Ar trebui să avem şi noi un turn ca în toate capitalele lumii. Vrem în Europa, dar nu ne europenizăm. Păcat că se găsesc bani pentru orice, în afară de promovarea ţării şi atragerea turiştilor“, consideră juristul.

chisinaul vazut de la inaltime turnul de apa

De pe acoperişul Centrului de business şi shopping Atrium, maşinile seamănă cu nişte jucării. Foto: Tudor Iovu

„Vreau să văd ceea ce vede pasărea în zbor“

Locaţii mai înalte vor şi fotografii din Chişinău, pasionaţi de imagini peisagistice. De-a lungul a câtorva decenii, Mihai Potârniche a fotografiat Capitala din diferite racursiuri, inclusiv de la bordul unui elicopter. „Un turn Eiffel al Chişinăului ar interesa localnicii doar pentru câteva luni, până când toţi vor reuşi să-şi facă fotografii. Pentru turişti însă ar fi binevenită construcţia unui complex întreg de clădiri înalte, de unde aceştia ar putea să vadă Capitala, mai ales de sărbători“, e de părere Mihai Potârniche.

Fotograful începător Ion Pleş, care visează să ajungă pe Burj Khalifa din Dubai, vânează cât mai multe clădiri înalte ale Capitalei. „Prefer locurile înalte pentru că-mi place să fotografiez panorama în întregime, ceea ce vede pasărea în zbor“, susţine Ion. Pentru el, să ajungă cât mai sus este deja o ambiţie pentru a completa seria de fotografii de la înălţime. „Să ajungi sus ca să faci ceva frumos nu e deloc uşor, mai ales că edificiile înalte din Chişinău nu prea sunt accesibile pentru toţi“, afirmă tânărul fotograf.

chisinau foto ion ples

Bulevardul Dacia pe timp de noapte, văzut de la Porţile Oraşului Foto: Ion Pleş

Panorama oraşului din balon şi avion

Dacă nu toţi au acces la acoperişurile celor mai înalte clădiri din oraş, soluţia poate fi o plimbare cu balonul cu aer cald. O tură costă în jur de 300 de euro, iar un zbor cu balonul se poate face doar în perioada caldă a anului. Agenţia Naţională a Turismului pregăteşte un nou tip de excursii. „E posibil ca din anul 2014 să organizăm un tur aerian al oraşului. Oaspeţii vor putea admira panorama dintr-un avion de şase persoane. Ţine mai mult de turismul extremal, pentru că presupune şi nişte acrobaţii de zbor“, anunţă şeful Agenţiei, Nicolae Platon.

Cele mai înalte atracţii turistice europene

În Europa, aproape fiecare urbe are un turn sau un edificiu înalt pe post de destinaţie turistică. Cea mai înaltă clădire de pe continent este The Shard (310 metri) din Londra, numit şi oraşul vertical, cu o panoramă de 360 de grade. De la etajul 68 până la 72 se află zonele pentru turişi, de unde se vede panorama întregii metropole. Urmează Turnul de televiziune din Berlin, cu înălţimea de 260 de metri. Sfera din vârful construcţiei este dotată cu o platformă pentru turişti. Palatul Culturii şi Ştiinţei din Varşovia este cea mai înaltă clădire din Polonia (188 de metri) şi a şasea cea mai înaltă clădire din UE. Deschise pentru turişti sunt şi turnul Ostankino de la Moscova.

Fotograful Mihai Potârniche a rămas impresionat de hotelul Olimp din Tallinn. „Era o clădire care se rotea la 360 de grade. Avea o terasă de unde orice doritor putea face fotografii“, îşi aminteşte Potârniche.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite