Cum supravieţuiesc deţinuţii cu HIV în penitenciarele din Republica Moldova
0Sistemul penitenciar din Republica Moldova a fost recunoscut la nivel mondial ca exemplu de bune practici în prevenirea virusului HIV, în cadrul ultimei reuniuni a UNAIDS, organizaţie care luptă pentru prevenirea SIDA la nivel mondial.
Anual se depistează circa 30 de cazuri noi de infecţie cu HIV la deţinuţi, iar aproximativ 200 de persoane infectate cu acest virus trec prin sistemul penitenciar. Aceşti oameni au nevoie de îngrijire specială, iar Procuratura Generală susţine că monitorizează activitatea Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), astfel încât deţinuţilor să nu le fie încălcat dreptul la asistenţă medicală, se arată într-un comunicat de presă emis de instituţie.
Mai puţini deţinuţi cu tuberculoză
Datorită Programului Naţional de Control şi Profilaxie a Tuberculozei pentru anii 2011-2015, incidenţa tuberculozei la deţinuţi s-a micşorat de aproximativ trei ori, de la 495 de cazuri în 2006 până la 91 de cazuri în anul 2014, dintre care 53 de cazuri noi şi 38 - cazuri de recidivă. În nouă luni ale anului curent, au fost notificate 81 de cazuri de tuberculoză la deţinuţi, dintre care 27 cazuri de recidivă, iar 29 de cazuri au fost depistate la intrarea în sistemul penitenciar. Numărul deţinuţilor cu tuberculoză s-a micşorat considerabil, de la 1.152 de bolnavi în anul 2001, la 124 de bolnavi la sfârşitului anului 2015. Activităţile şi colaborarea cu structurile guvernamentale şi neguvernamentale în cadrul controlului tuberculozei în sistemul penitenciar a fost recunoscut din anul 2013 ca model de bune practici de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit Procuraturii Generale, administraţia Instituţiilor Penitenciare este atenţionată permanent că încălcarea drepturilor fundamentale ale persoanelor condamnate este inadmisibilă.
Prevenirea maladiei în penitenciare
Procuratura Generală susţine că efectuează vizite planificate şi inopinate în locurile de detenţie şi înaintează propuneri DIP-ului pentru a ameliora starea persoanelor infectate cu HIV care îşi ispăşesc pedeapsa în penitenciare. În acest context, procurorii atestă rezultate pozitive la capitolul tratament aplicat minorilor în detenţie, schimbarea viziunilor asupra condiţiilor de deţinere a minorilor, inclusiv asupra metodelor şi strategiilor noi aplicate în procesul de resocializare şi incluziune socială a acestora. S-au înregistrat progrese la prevenirea, în penitenciare, a maladiilor precum tuberculoza, infecţia HIV şi dependenţa de droguri. Subiectul stării de sănătate al deţinuţilor este adus frecvent în atenţia Departamentului Instituţiilor Penitenciare, deoarece petiţiile parvenite la Procuratură din partea deţinuţilor şi rudelor acestora, deseori vizează anume accesul la servicii calitative de diagnosticare şi tratament.
Cât oferă statul pentru sănătatea deţinuţilor
Legislaţia prevede că asistenţa medicală a deţinuţilor este finanţată din bugetul de stat. Astfel, circa 3,5 milioane de lei sunt alocaţi anual în acest scop, iar circa cinci milioane de lei vin anual din suma donaţiilor externe. Banii sunt cheltuiţi preponderent pentru medicamentele antituberculoase şi antiretrovirale. Pe parcursul ultimilor 15 ani condiţiile din sistemul penitenciar s-au îmbunătăţit, deşi există încă multe probleme, iar organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului se arată şi acum îngrijorate de condiţiile din închisorile Republicii Moldova.
Acest subiect a stârnit mai multă curiozitate după arestarea fostului prim-ministru Vlad Filat, plasat în penitenciarul nr.13 din Chişinău. Recent, Organizaţia Amnesty International Moldova a solicitat Ministerului Justiţiei informaţii privind condiţiile de detenţie din această închisoare şi modul în care deţinuţilor li se asigură drepturile.De altfel, dosarele cu cele mai multe condamnări la CEDO pentru condiţii inumane şi degradante vizează Penitenciarul nr. 13. Avocatul Poporului a recomandat autorităţilor în repetate rânduri sistarea activităţii acestui izolator, ceea ce nu s-a întâmplat. Deşi are o capacitate de circa 800 de deţinuţi, în Penitenciarul nr. 13 sunt plasaţi până la 1.200 de condamnaţi.