Cum va avea loc procesul educaţional la şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană
0Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană sunt gata să lanseze procesul educaţional de la 1 septembrie. Acestea sunt dotate, cel puţin pentru prima perioadă, cu mănuşi, dezinfectanţi sau termometre.
Totuşi, unii manageri de instituţii îşi fac griji că o parte din elevi nu ar putea trece Nistru pentru a ajunge la şcoală, din cauza restricţiilor impuse de aşa zisele autorităţi de la Tiraspol.
Directoarea liceului teoretic „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, a declarant pentru IPN, că liceul pe care-l conduce a selectat modelul trei de organizare a studiilor din cele şapte propuse de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Astfel, studiile vor începe la 1 septembrie, iar şcoala va fi împărţită în zile de prezenţă şi în zile de comunicare la distanţă: pe rând o zi se vine la şcoală, o zi are loc comunicarea la distanţă, inclusiv online.
Eleonora Cercavschi speră ca în activitatea care urmează să fie desfăşurată în liceu să nu existe cazuri de infectare a elevilor, dar şi a profesorilor, pentru că în caz contrar nu va avea cine activa.
Directoarea declară că au fost luate toate măsurile pentru a fi reluată activitatea instituţiei de învăţământ. Totuşi, există o problemă legată de transportarea elevilor în unităţile de transport, unde, spre regret, spune ea, nu se va putea păstra distanţa fizică. Liceul este asigurat cu mănuşi, dezinfectant, termometre şi alte mijloace de protecţie. „Pentru noul an de studii prioritar va fi sănătatea”, spune Eleonora Cercavschi.
În acest an în liceu vor fi 15 elevi în casa I şi 15 absolvenţi. În total, în liceu îşi fac studiile 198 de elevi.
Şi Angela Ivanov, directoarea Liceului „Mihai Eminescu” din Dubăsari, a declarat pentru IPN că studiile în liceu vor începe la 1 septembrie. Aici liceul a ales al patrulea model propus de MECC, adică o parte din elevi vor învăţa o săptămână de acasă, cealaltă parte de pe băncile şcolii, iar a doua săptămână vor schimba locurile. La această etapă, instituţia este pregătită pentru a respecta toate normele antiepidemice impuse, cel puţin pentru prima perioadă. Profesorii au făcut cursuri de digitalizare, liceul are acces la internet.
Directoarea Liceului şi-a exprimat speranţa că nu vor fi impedimente în transportarea elevilor la studii, având în vedere că la liceu vin copii din diverse sate, inclusiv cele care se află sub controlul administraţiei transnistrene. „Deocamdată, este problema trecerii peste Nistru, dar, sperăm că o să se rezolve”, a spus Angela Ivanov.
În noul an şcolar, spune directoarea, aşteptările sunt „neclare”, deoarece epidemia a dat peste cap toate planurile. Părinţii îşi doresc foarte mult ca toţi copiii să vină la şcoală şi să fie instruiţi în clase, dar, spre regret, liceul nu dispune de săli de studii încăpătoare pentru a asigura acest lucru.
În total la liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari îşi fac studiile 444 de elevi. În acest an în clasa I vor merge 52 de elevi şi în jur de 50 de elevi vor fi absolvenţi.