Crăciunul, în lume. Cutii goale în dar şi petreceri pe plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatori saluta un scafandru profesionist imbracat intr-un costum de Mos Craciun care inoata intr-un acvariu gigant ca parte a sarbatorii Craciunului la Parcul Oceanic Manila Filipine foto reuters

Atmosferă de poveste, căldură în suflet, copii mici căutând sub brad, colinde şi urături şi chipuri fericite - este ceea ce întâlnim în preajma Crăciunului. Chiar dacă anotimpurile, fusul orar şi obiceiurile sunt diferite, sărbătoarea este aşteptată de toţi locuitorii globului.

Noi vă propunem să facem o călătorie imaginară în mai multe ţări, pentru a urmări noutăţile din acest an, legate de frumoasa sărbătoare.

Germania are cel mai mare brad natural

Germania a oferit lumii obiceiul de a împodobi bradul de Crăciun, care iniţial era decorat cu panglici colorate, lumânări şi diferite dulciuri. Nemţii practică obiceiul de a aprinde câte o lumânare în cele patru duminici dinaintea sfintei nopţi care semnifică naşterea Mântuitorului. Anul acesta, cel mai mare pom natural de Crăciun îl putem întalni în localitatea Dortmund. Pomul are înălţimea de 45 de metri şi este decorat cu 48 de mii de luminiţe. La toate acestea se adaugă şi ornamentul din vârful bradului, care este în formă de înger. Acesta are patru metri înălţime şi peste 90 de kilograme.

Bradul plutitor din Brazilia

La celălalt capăt al planetei, în Brazilia, Crăciunul se sărbătoreşte la 30 de grade Celsius. Cel mai aşteptat moment este „Presepio”, adică împodobirea sfintei iesle în care s-a născut Iisus. Acestea sunt amplasate în biserici, dar şi în casele creştinilor. În Ajunul Crăciunului, la miezul nopţii, brazilienii merg la biserică, la festivitatea numită „Misa de Gallo” (masa cocoşului). Potrivit tradiţiei, un cocoş ar fi cântat în dimineaţa zilei de 25 decembrie, vestind naşterea Mântuitorului. Anul acesta în Brazilia a fost inaugurat cel mai mare brad plutitor din lume care cântăreşte 542 de tone. Bradul, împodobit cu sute de metri de ghirliande şi peste trei milioane de luminiţe, va bucura ochii oamenilor până pe 6 decembrie. Astfel, acest brad a intrat în Cartea Recordurilor Guiness.

Cutiile goale din Marea Britanie

În Marea Britanie, Crăciunul se sărbătoreşte consecvent abia din 1660, după ce fusese interzis de nenumărate ori de către autorităţi, datorită amestecului de obiceiuri creştine şi păgâne deopotrivă practicate până în acel an. Sărbatoarea Crăciunului la englezi începe cu Adventul, când se împletesc ghirlande cu două lumânări, una albă şi una roşie. 

Anul acesta, în Marea Britanie cutiile albe sau negre, numite „Nothing” (nimic), reprezintă ultimul răcnet în materie de cadouri pentru Sărbătorile de Crăciun. Ineditul cadou vizează persoanele care au de toate şi care ştiu să aprecieze acest lucru. Cutiile fac parte dintr-o campanie de strângere de fonduri pentru eradicarea sărăciei din lume.

Târgul de la Paris, atracţia turiştilor

Pere Noel (Moş Crăciun, în franceză) este aşteptat în Franţa de către familiile reunite la masa de sărbătoare, după ce fiecare membru transmite o lumânare de la unul la altul până la cel mai tânăr. 

Oamenii merg la slujbă, fac petreceri şi împart cadouri. Magazinele atrag copiii cu jocuri de lumini, iar târgurile de Crăciun se desfăşoară în cele mai cunoscute locuri, căsuţele din lemn fiind pline până la refuz cu obiecte confecţionate manual, bijuterii şi dulciuri. La Paris, în faţa Primăriei, vizitatorii au posibilitatea să cumpere produse artizanale din toată lumea, mai ales cele care reprezintă ieslea în care s-a născut Isus. Anul acesta, târgul de la Paris s-a deschis cu mult mai devreme şi are circa 160 de căsuţe din lemn, unde comercianţii îşi pot vinde produsele. Acesta va fi deschis până pe 6 ianuarie.

Maratonul Moşilor în Australia

O situaţie atipică întâlnim în Australia. Acolo, pe 25 decembrie este vara, anotimp ce durează până în februarie. Din acest motiv, sărbătoarea devine diferită în comparaţie cu alte ţări ale lumii. Australienii îşi petrec această zi în aer liber, pe malul oceanului sau în parcuri, unde organizează petreceri. Anul acesta locuitorii oraşului Sidney au participat la un maraton în susţinerea copiilor cu dizabilităţi - străzile au fost invadate de o mare de Moşi Crăciuni. Scopul evenimentul a fost de a strânge fonduri pentru organizaţiile caritabile care oferă asistenţă copiilor. De la mic la mare, circa 2.000 de oamenii au îmbrăcat renumitul costum roşu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite