Cine este chimistul moldovean premiat cu aur la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academicianul Aurelian Gulea a creat molecule anticancer, iar eforturile sale au fost răsplătite la Salonul de inventică de la Bruxelles, din luna noiembrie.

A petrecut 20 de ani în laborator în speranţa că va identifica moleculele cu proprietăţi anticanceroase. Acum le-a descoperit. Susţine că acestea au un efect de câteva sute de ori mai puternic decât orice medicament existent.

Aurelian Gulea este foarte bine cunoscut în mediul academic, fiind apreciat şi în afara ţării pentru succesele sale remarcabile. L-am găsit în biroul său de la Universitatea de Stat din Moldova, în speranţa că ne va explica totul despre moleculele-minune pe care le-a descoperit şi care ar putea contribui la crearea unui medicament mult mai efectiv în tratamentarea cancerului.

Sute de experimente

Biroul său este plin de cărţi, mape şi tot felul de distincţii de la diferite concursuri de inventică. Îmi spune că a început să caute moleculele-minune din întâmplare. În cele două decenii petrecute în laboratoarele din Moldova, dar şi în cele de peste hotare, nu şi-a pierdut speranţa că va crea acea structută reuşită dintre atomi care să corespundă aşteptărilor - şi anume să ucidă cancerul şi totodată să nu afecteze masiv celulele sănătoase.

„A apărut acest interes când am făcut un stagiu în Canada la Universitatea Laval din Quebec. De atunci am testat peste 600 de substanţe şi iată am descoperit nişte inhibitori de proliferare a celulelor de cancer“, explică Aurelian Golea.

„Scopul nostru este de a sintetiza molecule noi care nu există în natură, capabile să penetreze celula şi după aceea să interacţioneze cu acidul ribonucleic. Nu toate sunt capabile să facă acest lucru. Este destul să schimbi poziţia unui atom de azot astfel ca activitatea substanţei să se reducă la zero“, povesteşte chimistul.

După ani întregi de muncă a inventat formula-minune. Moleculele au fost testate pe celule canceroase – de cancer mamar, de ficat şi de prostată. Testele au fost efectuate peste hotare, deoarece în Moldova nu există laboratoare dotate pentru acest lucru. „Acum suntem în etapa de teste preclinice. Rezultatele au fost încurajatoare, a fost demonstrată o selectivitate. S-au făcut analize pe ficat, muşchi, sânge sănătos. Am verificat dacă nu provoacă mutaţii genetice“, mai spune savantul.

image

FOTO Aurelian Gulea (stânga) împreună cu un coleg

Mai concentrat, mai ieftin şi mai puţin toxic

Aceste molecule au capacităţi mult mai concentrate de luptă cu cancerul, explică omul de ştiinţă. „Sunt de câteva zeci şi chiar sute de ori mai puternice decât ceea ce există acum pe piaţa din toată lumea. Datorită capacităţii mari de proliferare, cantitatea de substanţă folosită va fi mult mai mică, respectiv şi preparatul va costa mai puţin“, menţionează Aurelian Gulea. În plus, ne asigură el, substanţa nu este atât de toxică precum cisplatina, utilizată astăzi în industria farmaceutică.

Totuşi, ca moleculele să ajungă în farmacii sub formă de medicament, mai este nevoie de timp, de multe cercetări şi de mulţi bani. Acum, experimentele sunt în etapa testelor preclinice, care se fac pe şobolani, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“.

Dacă ar avea bani, ar avansa mai repede

Cea mai complicată etapă este partea testării viitorului medicament pe oameni. Asta este şi partea cea mai costisitoare. „Sunt cheltuieli foarte mari. Este nevoie de o echipă. Am câştigat un proiect în cadrul programele de stat acordate cercetătorilor de la Academia de Ştiinţe, în valoare de 400.000 de lei. Banii sunt pentru doi ani. Până acum au mai fost cheltuite resurse şi din programe de stat, şi din proiecte internaţionale (din Canada, Franţa, România). Dacă aş avea un partener care să investească în acest scop, lucrurile s-ar mişca mult mai repede“, mărturiseşte inventatorul, care este destul de optimist.

În trei ani - maxim cinci, medicamentul care va conţine substanţa inventată de el ar putea apărea pe piaţă, este sigur chimistul.

În cazul în care testele clinice vor trece cu brio, Aurelian Gulea are mai multe opţiuni: să breveteze invenţia sau să o vândă unui gigant farmaceutic. „Deocamdată, nu m-am gândit la acest lucru. Aş vrea ca medicameantul să rămână în ţară. Aş putea breveta formula şi să ofer dreptul de utilizare sau să o vând unei companiei farmaceutice. N-am avut dicuţii până acum cu niciun potenţial cumpărător, le socot timpurii“, precizează Aurelian Gulea.

Aurelian Gulea este specialist în domeniul chimiei anorganice. Este profesor universitar, şef al Catedrei de Chimie Anorganică şi Fizică a USM. Este deţinător a peste o sută de medalii de aur, argint şi bronz la saloanele mondiale de inovaţii, cercetări şi transfer tehnologic de la Bruxelles, Geneva, Seul, Moscova, Zagreb, Casablanca, Bucureşti, Iaşi, Budapesta şi Chişinău. De asemenea, el este deţinătorul Medaliei de Aur a Comunităţii Europene pentru promovarea inventatorilor.

Irina Papuc,

e-sanatate.md

Materialul este publicat în cadrul parteneriatului dintre „Adevărul“ Moldova şi Platforma E-Sănătate.MD

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite