Chopin la Chişinău: „lovituri de tun într-un buchet de flori”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maiestuos, complex, grav şi sensibil, Frederic François Chopin este cel mai prolific compozitor de muzică pentru pian. La 205 ani de la naşterea sa, pe scena Filarmonicii Naţionale din Chişinău au răsunat cele mai cunoscute creaţii ale geniului, interpretate de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale şi oaspetele deosebit al serii, tânărul compozitor armean Ashot Khachatourian.

Concertul cu genericul „Frederic Chopin – romanticul îndrăgostit”, a adus în faţa publicului cele mai cunoscute creaţii ale compozitorului polonez, interpretate de tinerii elevi ai Liceului de Muzică „Ciprian Porumbescu”, dar şi de artişti cunoscuţi în domeniu. Scena Filarmonicii a fost invadată de sunetul unor adevărate capodopere ale concertisticii pentru pian, o creaţie de un viguros dramatism, lirism elevat şi strălucitoare virtuozitate, emblemele muzicii lui Chopin. Piesa de rezistenţă a serii a fost prezenţa tânărului şi talentatului pianist, laureat al numeroaselor concursuri naţionale şi internaţionale, Ashot Khachatourian care a intepretat fascinantul Concert pentru pian şi orchestră nr. 1.

Iubirile lui Chopin

Evenimentul şi-a propus să aducă în atenţia publicului de la Chişinău creaţia clasică a lui Frederic Chopin, dar şi detalii curioase din viaţa amoroasă a compozitorului care a fost întotdeauna inspirat de iubirile din viaţa sa. Având un suflet sensibil şi nobil, Frederic Chopin a fost un artist romantic tipic; compoziţiile sale cu o tonalitate personală au avut un efect determinant aproape o jumătate de secol asupra stilului interpretativ al concertelor de pian, acestea fiind preferate şi azi în programele culturale din toată lumea. Deşi foarte tineri, elevii Liceului de Muzică „Ciprian Porumbescu” au uimit spectatorii dând de dovadă de o mare virtuozitate şi pricepere în a stăpâni clapele pianului. Laura Balicov, Igor Voronin şi Sergiu Morărescu sunt câţiva dintre adolescenţii îndrăgostiţi de muzica lui Chopin. Muzicologul Irina Martâniuc, moderatorul evenimentului a vorbit publicului despre frumoasa poveste de dragoste dintre Chopin şi scriitoarea extravagantă Aurore Dudevant, cunoscută sub pseudonimul George Sand. Pe parcursul relaţiei sale, Chopin a compus şiruri de creaţii minunate, printre care 24 de preludii, balada în fa-major, polonezele în la-major şi în do-minor, şi mai multe mazurci.

Ashot Khachatourian, unul dintre cei mai buni interpreţi ai muzicii lui Chopin

Ashot Khachatourian a fost descris ca o forţă şi un talent care nu cunoaşte graniţe fiind un muzician veritabil cu un nume recunosut pe plan mondial. Înalt şi uscăţiv, Khachatourian are o carismă aparte şi îşi plimbă degetele pe pian cu o energie impresionantă. Îl cântă pe Chopin cu devotament şi dragoste, fiind considerat şi unul dintre cei mai buni interpreţi ai muzicii acestuia. Chipul, trupul şi întreaga fiinţă a muzicianului păreau să simtă fiecare notă care umplea sala Filarmonicii. „Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1” a căpătat parcă mai multă vitalitate şi vigoare în interpretarea tânărului şi talentatului pianist armenian, Ashot Khachatourian. Publicul a fost profund mulţumit de prestaţia artistului răsplătindu-l cu ropote interminabile de aplauze.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite