Artiştii moldoveni culeg mii de aplauze la Teatrul Naţional din Praga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci tineri din Chişinău sunt solişti în trupa de balet a Teatrului Naţional din Praga. Chiar dacă duc dorul casei, spun că vor să rămână în Cehia pentru un viitor mai bun.

Au publicul la picioare şi cariera în vârful poantelor. Preţul succesului este munca asiduă, pasiunea şi sacrificiile pe care le fac. Repetă câteva ore pe zi ca fiecare mişcare să fie perfectă atunci când dansează în faţa a sute de spectatori.

Povestea artiştilor moldoveni care fac parte din trupa de balet a Teatrului din Praga a început în 2007, când balerinii Veaceslav Burlac (24 de ani) şi Serghei Gherciu (25 de ani) au participat la un concurs din oraşul Brno. Au fost invitaţi apoi să-şi facă studiile la Conservatorul de Dans din Praga, iar după absolvire au decis să rămână în Cehia.

„Praga ne-a fermecat la prima vedere cu istoria, arhitectura şi cu bogăţia sa culturală. În plus, condiţiile din teatru sunt mult mai bune aici decât în Moldova“,  povesteşte Veaceslav.

În scurt timp, celor doi li s-au alăturat trei tinere de la Colegiul de Coregrafie din Chişinău - Daria Lazucova (24 de ani), Alina Nanu (22 de ani) şi Irina Burduja (21 de ani). „Încă din şcoală ne ajutăm unii pe alţii aşa că am făcut tot posibilul să-mi aduc colegii la Praga. I-am arătat directorului teatrului câteva înregistrări cu colegele mele şi i-au plăcut“, adaugă balerinul.

Trupă internaţională

Au urmat zeci de spectacole alături de alţi 80 de artişti din Cehia, SUA, Japonia, Australia, Anglia, Germania, Franţa, Slovacia, Rusia şi Ucraina. Au jucat în „Lacul lebedelor“, „Giselle“, „Frumoasa Adormită“, „Don Quijote“, „Spărgătorul de Nuci“, dar şi în spectacole de balet modern, unde au interpretat lucrările unor coregrafi vestiţi, precum George Balanchine,William Forsythe, Jerome Robbins, Christopher Bruce ş.a.

Colegii noştri ştiu că avem fete frumoase, vin gustos şi dansatori talentaţi Serghei Gherciu, balerin

„Cu ajutorul nostru, colegii din teatru şi-au făcut impresii bune despre moldoveni: că sunt mereu veseli, binevoitori, deschişi, că avem fete frumoase, vin gustos şi dansatori talentaţi“, ne laudă Serghei Gherciu.
Cunosc deja bine limba cehă, dar spun că pe scenă contează altceva. „Ne străduim să fim cât mai mult în mediul cehilor. Ne exprimăm însă prin intermediul dansului. Trebuie să fim şi actori buni, să ne interpretăm bine rolurile, lăsând emoţiile după culise“, afirmă artistul.

Dor de bomboanele de-acasă

Deşi au un program încărcat, tinerii spun că efortul merită. În Praga, ca şi în toată Europa, artiştii sunt apreciaţi, iar cultura – susţinută de stat. „Cehii urmăresc cu atenţie evenimentele culturale. Chiar dacă un bilet costă peste 400 de lei, uneori nu mai sunt locuri libere“, mai spune Serghei.

Că în Praga cultura are un alt preţ spune şi Alina Nanu care şi-a început cariera pe tărâmul ceh. „Am fost în turnee când eram studentă, dar am început să lucrez ca artistă în Cehia. Aici posibilităţile sunt foarte mari, dar şi cerinţele sunt pe măsură. Pentru o balerină contează nu doar cum se mişcă, ci şi cum arată“, menţionează tânăra. Departe de casă, duce dorul familiei şi a bomboanelor de-acasă. Totuşi, îşi vede viitorul doar în Cehia.

În Cehia posibilităţile sunt foarte mari, dar şi cerinţele sunt pe măsură. Alina Nanu, balerină

Tot în Praga vrea să rămână şi familia formată recent de Veaceslav Burlac şi Daria Lazucova, care s-au căsătorit la Ambasada Republicii Moldova din Cehia. „Mi-aş dori să revin în ţară, însă nu cred că aş putea avea aceeaşi viaţă. Artiştii din Moldova sunt pur şi simplu nişte eroi, pentru că lucreză cu salarii foarte mici şi în condiţii grele. Venim acasă o dată pe an, dar ne mai vizitează şi părinţii“, susţin tinerii însurăţei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite