Arenda pădurilor pentru sume mici aduce pierderi Republicii Moldova de peste 1 miliard de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul suportă pierderi economice în valoare de peste un miliard de lei în urma transmiterii în arendă a unor terenuri împădurite fără a lua în calcul costul real al bunurilor şi serviciilor ecologice pe termen lung pentru fiecare hectar înstrăinat din Fondul Forestier Naţional.

Acestea sunt concluziile experţilor silvici ai Mişcării Ecologiste din Moldova. Preşedintele organizaţiei, Alecu Reniţă, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că în ultimii ani mai multe mii de hectare de pădure au fost defrişate cu scopul de a construi spaţii de locuit, ceea ce contravine regulamentului de dare în arendă.

Potrivit lui Alecu Reniţă, modelul actual de administrare a pădurilor, stabilit încă în perioada 2001-2009, se bazează pe scheme coruptibile de estorcare de bani. În cele 24 de gospodării silvice din ţară peste un sfert din păduri au fost defrişate cu scopul de a da în arendă teritoriile, ca mai apoi ca acestea să fie privatizate. Dacă tendinţele se vor păstra, în 10-15 ani Moldova va rămâne fără spaţii împădurite.

Preşedintele Mişcării Ecologiste a notat că o bună parte din cei care şi-au construit case în fondul forestier au obţinut terenurile la un preţ de arendă de 4 mii de lei pentru un hectar, însă unii nu achită în general niciun fel de taxe. Alecu Reniţă insistă că locuinţele construite în păduri trebuie demolate, iar taxa unui hectar de pădure dat în arendă – să fie de cel puţin 125-150 de mii de lei. Încasările acumulate din aceste taxe ar urma să fie utilizate în exclusivitate pentru împădurire.

Alecu Reniţă a mai adăugat că, potrivit ultimelor date ale Agenţiei de Stat „Moldsilva”, circa 9 mii de hectare de pădure sunt date în arendă, însă există o lipsă de transparenţă în acest proces. Marea majoritate a pădurilor arendate se află în raza municipiului Chişinău, iar pe o bună parte din ele s-au construit case de locuit păzite de gardieni, care nu permit accesul pe teritoriu şi susţin că există un drept de proprietate pentru un termen de 49 de ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite