Şi pe zăpadă, creştinii au mers să-şi ia agheasmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Vremea rea nu i-a împiedicat pe creştini să meargă la biserici pentru a lua din agheasma din Ajun de Bobotează. Chiar dacă nu atât de numeroşi ca în alţi ani, enoriaşii au venit şi la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău ca să ia apă sfinţită despre care au convingerea că e bună de leac, transmite IPN.

Valentina Stegărescu a venit tocmai din Pituşca, raionul Călăraşi. Femeia spune că „cea mai puternică agheasmă” este anume cea din Ajun de Bobotează.

„Este o sărbătoare sfântă, pe care o aşteptăm un an de zile, ca să venim să ne iertăm păcatele, să ne rugăm la Dumnezeu pentru sănătatea copiilor, a familiilor noastre, a părinţilor care sunt în viaţă şi pentru cei răposaţi. Am luat mai multe carafe pentru a le da şi copiilor mei câte una”, a spus femeia.

Un alt creştin, Ghenadie Ceban, spune că astăzi „toată apa de pe faţa pământului” se sfinţeşte, iar agheasma din Ajun şi cea de Bobotează se face după aceeaşi rânduială şi nu se amestecă cu nicio altă agheasmă. Ea poate fi păstrată zeci de ani fără să-şi piardă proprietăţile, deoarece „odată ce s-a introdus Duhul Sfânt, ea poate sta şi miliarde de ani”, crede omul.

„Aşa e dat din bătrâni, ca în Ajun de Bobotează să luăm apă pentru boli, pentru a stropi prin casă, a stropi grădinile, ca să nu să se lipească răul. Agheasma o folosim la sărbători, atunci când ne îmbolnăvim. Şi ea neapărat ajută”, a spus Elena Prodan, o altă creştină.

Cine a venit de acasă fără vas pentru agheasmă a putut cumpăra PET-uri de la comercianţii ambulanţi, dar şi busuioc care se vinde cu 5-10 lei.

Botezul Domnului, prăznuit pe 19 ianuarie, încheie şirul sărbătorilor de iarnă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite