Şalun face legea la închisoarea din Lipcani. Obligă condamnaţii să verse mii de lei în haznaua puşcăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neoficial, regulile din închisorile din Moldova le fac autorităţile criminale. Foto: Tudor Iovu
Neoficial, regulile din închisorile din Moldova le fac autorităţile criminale. Foto: Tudor Iovu

Un fost poliţist, condamnat pentru escrocherie şi întemniţat la Penitenciarul numărul 2 de la Lipcani, a fost bătut cu cruzime de alţi deţinuţi pentru că nu ar fi transferat 9.000 de lei pe contul unui SRL, susţine mama bărbatului.

Sergiu Toma (30 de ani), fost angajat al Brigăzii cu destinaţie specială „Fulger“, condamnat în 2007 la nouă ani de închisoare, a fost lovit în cap şi burtă zile la rând de alţi cinci deţinuţi, iar apoi, ca să-l înjosească, a fost izolat într-un loc pentru obijennîi (osândiţi – n.r. argoul puşcăriaşilor din Moldova). Liderul acestora, care ar fi şi smotriaşcii în închisoare (autoritate – n.r.) este chiar Alexandru Covali, alias Şalun, cunoscut drept capul unei grupări criminale, condamnat în 2010 la 19 ani pentru exploatare în scopuri sexuale a copiilor, proxenitism, trafic de persoane şi deţinerea ilegală de arme.

Mama fostului poliţist susţine că a mers să-şi vadă fiul cu două zile înainte de Revelion.

„Am aşteptat cam o oră, aşa că soţul l-a telefonat pe şeful închisorii, care i-a spus: «Ваш сын сделал большую глупость. Нагрубил смотрящему» (Fiul dumneavoastră a făcut o mare prostie. A fost nepoliticos cu autoritatea închisorii – traducere din rusă n.r.). În acea zi l-am găsit pe Sergiu schimbat la faţă, ţinându-se de pereţi, plin de vânătăi... Şi asta pentru că am întârziat să plătim 9.000 de lei, chipurile pentru scândură. În realitate, banii se plătesc pentru anumite facilităţi“, povesteşte Natalia Toma.   Sergiu Toma (dreapta) a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru escrocherie. Foto: Arhivă personală

Şalun, intermediarul

La începutul lunii noiembrie, femeia s-a întâlnit după gratii chiar cu Alexandru Covali, care i-ar fi dat rechizitele bancare ale firmei Antratit SRL, unde urma să se facă transferul. Oficial, firma vinde cărbuni, cultivă plante cerealiere, prestează servicii de transport etc. „Am ezitat să plătim banii până acum pentru că nu voiam să o facem prin intermediul unui condamnat, ci să-i dăm şefului, care, de fapt, ne-a spus că toate datele ne vor fi transmise de un deţinut. Acum suntem gata să plătim oricui doar ca Sergiu să fie lăsat în pace“, spune mama fostului poliţist. 

Pentru a verifica dacă întreprinderea are vreo legătură cu penitenciarul de la Lipcani luăm legătura cu Alexei, cel pe care Natalia Toma urma să-l contacteze la îndemnul lui Şalun. Pretindem că suntem părinţii lui Sergiu Toma şi că vrem să scăpăm de „datorii“, aşa că încercăm să obţinem din nou rechizitele bancare. „Sunaţi la contabilitatea închisorii, 0 247 61 151. Căutaţi-o pe Ala. Ea vă va ajuta. Cât plătiţi, atâta scândură vă dau“, ne spune Alexei. Generoasă, contabila ne oferă toate datele de care avem nevoie pentru a face transferul. Încercăm să aflăm ce relaţii are închisoarea cu această firmă. „Antratit lucrează cu toţi. Nu vă pot spune la ce trebuie atâta cherestea. Ca să fie mai simplu, veniţi la firmă şi vă eliberez factura pe loc. Sunt şi contabila întreprinderii“, mărturiseşte Ala, care recunoaşte că este şi soţia unuia dintre şefii SRL Antratit.    
Într-adrevăr, „firma lucrează cu toţi“. Numele întreprinderii îl putem găsi în lista mai multor tendere câştigate la nivelul autorităţilor publice locale.

facsimil

Facsimil: Copia unei facturi pe care Alexandru Covali i-a dat-o mamei lui Sergiu Toma

Procurorii: „Urmează să luăm o decizie“

Alexei Pleşcan, şeful închisorii, se jură însă că aude pentru prima oară despre această firmă, la fel şi despre ierarhia din penitenciar.

„N-am habar despre ce vorbiţi. Toate deciziile referitoare la tranzacţii sunt luate la Chişinău. Singurii bani pe care îi achită deţinuţii sunt pentru electricitatea consumată de aparatele pe care le folosesc. Cât despre Covali, este condamnat ca şi ceilalţi, nu are privilegii. Nu ar fi putut lua legătura cu soţii Toma pentru că deţinuţii nu au telefoane mobile“, ne-a declarat Alexei Pleşcan.

Cazul a ajuns şi în vizorul procurorilor de la Briceni, care au dispus efectuarea unei expertize medico-legale abia la 4 ianuarie, la circa zece zile de la incident. „Aşteptăm rezultatele ca să vedem dacă sunt urme de leziuni corporale. Apoi vom decide să pornim sau nu urmărirea penală“, susţine Andrian Cosarciuc.
La 11 ianuarie, după ce cazul a fost dezvăluit de portalul moldova.org, Departamentul Instituţiilor Penitenciare (DIP) a emis un comunicat prin care a infirmat că în închisoarea de la Lipcani s-ar aduna bani. După ce a fost demarată ancheta internă, cei cinci condamnaţi în frunte cu Şalun au depus o plângere prin care susţin că Sergiu Toma are un comportament agresiv.  

Avertismentele lui Ceban

Director general interimar al DIP spune că, până se vor pronunţa procurorii, ancheta internă a fost sistată. „Toţi angajaţii depistaţi că-i ajută pe deţinuţi şi participă la astfel de scheme vor ajunge pe mâna procurorilor“, avertizează Veaceslav Ceban.

Pavel Postică, jurist la Asociaţia Promo-Lex, susţine că acest caz scoate la suprafaţă mai multe probleme. „Administraţia departamentului ar fi trebuit să fie prima interesată să facă o anchetă transparentă pentru a înlătura orice dubii asupra instituţiei. Problema numărul unu este că omul a fost maltratat într-un penitenciar, nu a fost examinat de medicul legist imediat după incident şi până în prezent se află într-un spaţiu comun, fără a fi izolat de presupuşii agresori. La fel de grav este că autorităţile competente au reacţionat cu întârziere, ori potrivit legii orice alegaţie de tortură urmează a fi examinată în cadrul dosarelor penale şi nu unor cercetări interne şi de alt tip“, comentează Pavel Postică.

Şalun

Foto: Alexandru Covali alături de milionarul Gabriel Stati

Şalun, angajat al miliţiei sovietice

Gruparea condusă de Şalun ar fi activat pe teritoriul Moldovei, Ucrainei şi României. Despre Covali s-a mai spus că ar fi fost poliţist. În 2006, Valentin Zubic, fost viceministru de Interne, făcea o precizare pentru „Ziarul de Gardă“: „A fost lucrător al organelor de interne din URSS“. În martie 2011, Şalun a ajuns în vizorul procurorilor pentru că a plasat pe blogul său mai multe mărturii. Covali apărea într-o fotografie alături de milionarul Gabriel Stati. Imaginile ar fi fost făcute după evenimentele din aprilie 2009, când Stati a fost arestat, bănuit de implicare în organizarea protestelor.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite