Întreprinderile de gestionare a fondului locativ municipal, în colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinderile de gestionare a fondului locativ din municipiul Chişinău riscă să ajungă într-o situaţie deplorabilă, iar blocurile de locuit ar putea intra nepregătite în sezonul rece. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către membrii AO „Urban Consulting”, marţi, 20 iunie, la o conferinţă de presă la IPN.

Ianuş Cuşnir, reprezentant al asociaţiei, spune că starea de lucruri ar fi cauzată de datoriile acumulate de ani buni, peste 600 de milioane de lei, pe care le pretinde furnizorul de agent termic de la întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ.

Potrivit lui Ianuş Cuşnir, Termoelectrica eliberează, lunar, factura de plată întreprinderilor municipale, iar acestea, în baza metodologiei de facturare, calculează agentul termic livrat pentru fiecare apartament. Volumul livrat de furnizor nu coincide însă cu volumul facturat de întreprinderile municipale şi ceea ce nu se acoperă se califică de furnizor ca datorii ale întreprinderilor municipale, iar acestea, la rândul lor, nu recunosc datoriile.

„Din cauza metodologiei de facturare incorecte, care este aplicată de către întreprinderile municipale, se creează datorii artificiale, care nu sunt incluse în facturile pe care noi le primim şi le achităm lunar. Locatarii nu cunosc despre faptul că metodologia de calcul este eronată şi automat suntem datori cu acele restanţe care nu sunt incluse în factură”, a declarat Ianuş Cuşnir.

Preşedintele asociaţiei, Mihai Cârlig, a declarat că din 19 iunie, domeniul locativ comunal din Chişinău întâmpină mari dificultăţi. A intrat într-un colaps activitatea unor întreprinderi municipale care gestionează fondul locativ deoarece şi-a pierdut toţi angajaţii. Mihai Cârlig spune că toate cele 23 de întreprinderi municipale au administratori provizorii din cadrul Termoelectrica, puşi cu scopul de a recupera datoriile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite