Weekend cu replici politice acide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul de săptămână a fost marcat de o serie de replici acide între liderii partidelor: PLDM se ceartă cu PD, iar PCRM nu votează un nou guvern decât în anumite condiţii, Vadim Pistrinciuc îl invită pe Candu la el acasă pentru a căuta împreună miliardul şi Tudor Deliu negociază cu oamenii, nu cu bandiţii.

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin susţine că partidul comuniştilor nu a decis dacă va vota sau nu pentru un nou guvern. „Noi n-am hotărât nimic, ce votăm, cum votăm. Noi am avut doar o discuţie, nici nu o putem numi consultare, cu democraţii”, spune Voronin. 

Vladimir Voronin nu pare deranjat de faptul că Mihai Ghimpu şi Iurie Leancă au declarat că ei nu vor vota împreună cu comuniştii un nou executiv. „Treaba lor. Ei nu trebuie să fie în Parlament şi politică. Nici unul, nici altul”, a declarat liderul comuniştilor pentru ProTV Chişinău. Voronin a mai spus că nu susţine o fuziune cu partidul democrat. „Vrabia mălai visează. Cei care au făcut diferite prostii până acum vor să se spele şi noi să fim un fel de maşină de spălat pentru ei”, mai precizează liderul PCRM. Referitor la formarea unui nou guvern, Voronin a propus ca toţi cei 101 deputaţi să voteze un nou guvern. „Noi am propus. Mai mult comuniştii nu propun nimic. Or mege pe aşa cale, votăm, nu merge pe aşa cale...”. 

Plahotniuc pe urmele lui Filat

Alţi membri PCRM consideră că partidul trebuie să fie la guvernare. Aceştia mai cred că Vlad Plahotniuc ar trebui să ajungă la puşcărie ca şi Vlad Filat. „Nu ştiu dacă este vinovat în istoria cu Filat, dar nu există nicio îndoială că este vinovat de sărăcia din Moldova. Vorbesc despre Plahotniuc. De unde are bani să cumpere case cu 4 etaje şi partide întregi?”, se întreabă retoric una dintre membrele PCRM. Altă femeie din rândurile comuniştilor tot crede că „Plahotniuc trebuie să stea la puşcărie. Filat îi va atrage pe toţi după el. El nu a fost singur, acolo era o mafie întreagă”.

Războiul dintre PLDM şi PD

Democratul Andrian Candu a scris o replică pentru liberal-democraţi pe pagina sa de Facebook. După ce membrii PLDM au lansat mai multe supoziţii că PD-ul nu ar fi un partid pro-european. „În ultimul timp observ mai multe mesaje, care vin din partea aşa numiţilor lideri, adevăraţi şi mai puţin adevăraţi, ai PLDM, care pun la îndoială, iar unii chiar declară cu voce tare că Partidul Democrat nu este pro-european.  Aş vrea să aduc aminte celor „bine informaţi” că PDM prin membrii săi, atât la nivel de Guvern, cât şi la nivel de Parlament, au avut o mare contribuţie la toate succesele legate de aproprierea noastră faţă de UE, atât la obţinerea regimului liberalizat de vize, cat şi la negocierea şi semnarea Acordului de Asociere şi DCFTA”, spune Andrian Candu.

Ce mai mare greşeală a PD-ului

Fostul Ministru al Economiei, Andrian Candu aminteşte că în ultimii şase ani echipa de la Ministerul Economiei condusă de PDM a avut cea mai mare contribuţie la negocierea şi semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv (DCFTA). Candu consideră că PDM-ul a făcut o greşeală mare. „Cea mai mare greşeală pe care PDM a facut-o, şi-o asumă, este faptul că nu a intervenit mai prompt şi public în ai opri pe liderii PLDM să fure miliardul din sistemul bancar. Dacă să furi miliardul pentru PLDM este a fi „pro-european”, atunci evident, eu cu colegii mei din PDM nu vrem să fim asociaţi cu aceştia”, a mai precizat Candu.

„Vă invit să căutăm miliardul la mine acasă”

Vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc îi face o invitaţie lui Andrian Candu la el acasă pentru a căuta împreună miliardul. „Îl invit la mine acasă, să căutăm împreună miliardul. Nu va dura mult, e doar o garsonieră. Putem merge şi la ţară, cred că a rămas o parte din grădină nesăpată. Între timp, putem depăna amintirile, să ne aducem aminte cine şi ce spunea în anii 2011- 2015, despre fraudele bancare, inclusiv ce puteau face instituţiile pentru a preveni frauda secolului, dar şi cine a permis spălările de miliarde prin Republica Moldova. Manipularea şi minciuna au un sens atunci când adevărul e bine ascuns. Când există o mare de oameni ce cunoaşte adevărul - efortul manipulării devine ridicol”, răspunde Pistrinciuc.

Sindromul plahotnicismului

Deputatul PLDM, Tudor Deliu îi spune lui Candu că ei pot negocia cu oamenii nu cu bandiţii. „Sincer, nu pot să înţeleg de ce unii încearcă să mă convingă să accept o alianţă cu nişte oameni care nu costă şi nu au costat nimic pentru această Ţară. Mă refer la ultimele declaraţii ale lui Candu, care plasează toată responsabilitatea pe noi, cei din PLDM. Aş vrea să-l întreb dacă atunci cînd naşul i-a ţinut cununa pe cap l-a împuternicit să fie şi „polojeneţ” în această ţară. Scriu cu minuscule „ţară” fiindcă ei Ţară nu au. Noi suntem gata să negociem, dar cu cine? Cu cei care ieri au dat cu piciorul, iar azi vor să ne sărute? Nici nu-mi închipui unde. Cer scuze, dar nu vreau să fiu infectat de sindromul plahotnicismului, candunănăşismului ridicat la ştacheta unor bulbuci de doi metri cu un şmecherilă, care se consideră un simplu Dia...con de onoare. Putem negocia cu oamenii, dar nu cu bandiţii”, scrie Tudor Deliu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite