Vot final pentru anularea sistemului electoral mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri

Cetăţenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza paşaportului, buletinului de identitate sau livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi referendumului republican. La fel, vor putea vota cu paşapoarte expirate. Parlamentul a votat astăzi, 15 august, în lectura a treia ˗ finală, proiectul de lege care prevede anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la cel proporţional, transmite IPN.

Au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declaraţii de propria răspundere privind inexistenţa restricţiilor legale/judecătoreşti de a candida sau a ocupa funcţii publice.

În ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se va admite niciun fel de agitaţie electorală. Respectiva prevedere nu se referă la informaţiile care au fost deja plasate în internet sau pe afişele expuse anterior.

Împreună cu anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la cel proporţional, deputaţii au votat micşorarea plafoanelor donaţiilor pentru campania electorală. Plafonul donaţiilor în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală este de şase salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice şi 12 salarii medii în cazul persoanelor juridice.

Donaţiile în numerar sunt permise până la trei salarii medii pe economie, iar donaţiile care vor depăşi această limită se vor face exclusiv prin operaţiuni bancare.

Noile prevederi permit să facă donaţii şi cetăţenilor Republicii Moldova care au obţinut venituri în afara ţării. În cazul lor, donaţiile nu pot fi mai mari de trei salarii medii lunare pe economie.

Parlamentul a modificat şi pragul minim de reprezentare. Acesta va fi de 5% pentru un partid, 7% pentru un bloc electoral şi 2% pentru un candidat independent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite