Vlad Kulminski: Dacă PSRM va coaliza cu PDM, formaţiunea va fi „înghiţită” de democraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă va fi formată o coaliţie între Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor, PSRM va fi „înghiţit” aşa cum s-a întâmplat anterior cu Partidul Liberal Democrat sau Partidul Liberal. Totodată, în acest caz, socialiştii ar urma să joacă un rol într-un scenariu care se scrie de câţiva ani. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vlad Kulminski, transmite IPN.

În opinia lui, situaţia politică ce s-a creat actualmente în Republica Moldova este un scenariu scris din timp şi Partidul Socialiştilor a fost pregătit pentru rolul pe care urmează să-l joace în acest scenariu. „Ceea ce vedem acum, este scenariul care a fost scris în 2015, 2016 şi pentru care a fost schimbat sistemul electoral, în 2017, 2018”, a declarat Vlad Kulminski la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8. 

Potrivit lui, PSRM va juca acest rol şi îi rămâne doar să convingă Moscova că acest lucru este convenabil.

Totodată, Vlad Kulminski este de părere că sarcina PDM în aceste alegeri a fost de a-şi menţine puterea şi de a obţine legitimitatea pe care nu a avut-o în mandatul precedent.

Analistul politic Vitalii Andrievschi susţine că Igor Dodon, liderul neoficial al socialiştilor, se va consulta cu partenerii ruşi referitor la o eventuală coaliţie dintre PSRM şi PDM. De asemenea, comentatorul spune că socialiştii le-ar putea explica alegătorilor această coaliţie prin faptul că vor ajunge la putere şi „vor face ordine” în instituţiile statului.

Comentatorul este de părere că dacă va fi formată o asemenea coaliţie, Partidul Democrat ar putea propune un statut pentru regiunea transnistreană şi peste o perioadă – un referendum în stânga Nistrului şi dacă regiunea va susţine acest statut, democraţii îl vor propune partenerilor externi.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, în Parlamentul Republicii Moldova au acces patru formaţiuni politice şi trei candidaţi independenţi. Astfel, Partidul Socialiştilor a obţinut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, blocul electoral ACUM DA PAS – 26, Partidul „Şor” – 7, iar trei fotolii în legislativ le-au revenit candidaţilor independenţi. În spaţiul public se vorbeşte despre mai multe scenarii de constituire a coaliţiei de guvernare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite