Ex-premierul Vlad Filat: „Sunt ferm convins că, în cel mai scurt timp, cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători liber în Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova FOTO: Arhivă
Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova FOTO: Arhivă

În cadrul unui interviu, ex-premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a vorbit despre abolirea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană ce ar urma să fie propusă de către Comisia Europeană după summitul de la Vilnius, dar şi despre ce urmează să se întâmple în următoarele săptămâni.

„Sunt ferm convins că, în cel mai scurt timp, cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători liber în Europa şi profit de ocazie pentru a exprima gratitudine partenerilor europeni pentru aprecierea dată eforturilor guvernării democratice în contextul implementării reformelor, pentru faptul că au fost mereu alături şi au sprijinit Republica Moldova în aspiraţiile sale de integrare în Uniunea Europeană“, a declarat Vlad Filat  în cadrul unui interviu pentru moldpres.md.

Liderul PLDM a vorbit şi despre parcursul negocierilor cu UE privind liberalizarea vizelor. „Nu a fost uşor, or realizarea Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor a presupus reforme destul de sensibile, dar, totodată, şi importante. În context vă voi aminti de reforma poliţiei, reforma Serviciului de Grăniceri, reforma Centrului Naţional Anticorupţie, ajustarea cadrului legislativ referitor la toleranţa şi nediscriminarea în societate etc. Nu voi ascunde că, de multe ori, eram lăsaţi singuri în faţa acestor provocări, unii politicieni preferând să nu-şi asume partea mai puţin plăcută a problemei, care trezea anumite stări de spirit în societate“, susţine Vlad Filat.

Totodată, Vlad Filat a explicat şi ce urmează în următoarea perioadă. „Firesc şi logic, acum trebuie să urmeze recomandarea propriu-zisă de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, or noi ne-am făcut bine tema de acasă şi aici nu trebuie să apară nici un fel de întrebări. Şi, apropo, la aceasta s-a referit şi Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Acest lucru, dar şi pasul următor – ridicarea regimului de vize – trebuie să se întâmple cât mai repede posibil. Şi eu sânt sigur că anume aşa şi va fi“, a mai spus liderul PLDM.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite