Viorel Morari: Când i s-a înaintat acuzaţia lui Platon, Shor a fost complice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău, Viorel Morari, a declarat că pe lângă un paşaport diplomatic moldovenesc, cetăţenia Federaţiei Ruse şi un paşaport fals ucrainean, omul de afaceri Veaceslav Platon mai deţine şi un paşaport din Cipru, însă Morari a refuzat să vorbească despre autenticitatea acestuia.

Procurorul afirmă că pe numele fostului deputat Platon au fost deschise două cauze penale. Una pe 21 iunie 2015, pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari, alta pe 18 august 2015, pentru deposedarea Băncii de Economii de bani printr-o schemă infracţională.

„Cauzele penale nominalizate au fost conexate la 19 august 2016, într-o singură procedură, deoarece avem conexitate între ele”, a adăugat Morari.

Totodată, şeful anticorupţie spune că Platon riscă de la 8 la 15 ani de închisoare în dosarul privind extradarea escrocheria şi de la 5 la 10 ani, în dosarul legat de spălarea banilor.

Morari a vorbit şi despre paşii pe care urmează să-i întreprindă Procuratura de la Chişinău, în legătură cu extrădarea fostului deputat de pe teritoriul Ucrainei.

„Procuratura generală trebuie să solicite extradarea de la procuratura de la Kiev şi să prezinte copiile afirmative ce au servit temei de reţinere. Ulterior, Ucraina examinează cererea de extrădare, se înaintează demersul de extrădare în judecată, iar instanţa decide dacă îl extrădează sau nu”, susţine procurorul.

De asemenea, el subliniază faptul că Platon poate contesta extrădarea sa în judecată.

Şeful anticorupţie a comentat şi declaraţiile apărute în presă referitor la o investigaţie paralelă făcută de anumite structuri guvernamentale din SUA.

„Referitor la Frontier Solutions, nu este o companie de stat, ci un ONG, care asistă clienţii în obţinerea vizelor şi beneficii de emigrare”, a menţionat Morari.

Ex-deputatul a fost dat în urmărire naţională şi internaţională luni, 25 iulie. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori.

La rândul său, Platon a afirmat că în spatele acestor acţiuni ar sta prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Platon se declară nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite