VIDEO Decis: Blocul ACUM va sprijini candidatul Socialiştilor la funcţia de preşedinte al Parlamentului, dacă PSRM va oferi un şir de garanţii Blocului ACUM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Blocul politic ACUM, format din forţele proeuropene de opoziţie, PAS (Maia Sandu) şi PPDA (Andrei Năstase), a decis că o va sprijina pe socialista Zinaida Greceanîi la funcţia de preşedinte al Parlamentului, dacă PSRM va semna un angajament public în care îşi asumă îndeplinirea unui şir de condiţii.

În cadrul şedinţei Consiliului Politic al PPDA, organizată joi, 6 iunie, s-a decis că deputaţii PPDA vor sprijini candidatura Partidului Socialiştilor pentru funcţia de speaker, după ce joi, 5 iunie, aceeaşi decizie a fost luată şi de PAS.

Andrei Năstase a refuzat să spună echivoc dacă este gata să o voteze pe Zinaida Greceanîi în această funcţie, dar nici nu e negat că o va sprijini, subliniind că funcţia trebuie „depersonalizată”, iar candidatul trebuie să fie unul integru şi care nu a fost implicat în scheme de corupţie. Rugat să precizeze dacă Greceanîi face parte din această categorie, Năstase a spus că societatea trebuie să dea o apreciere, dar nu dânsul.

Cealaltă componentă a Blocului ACUM, PAS, a comunicat că a luat această decizie dificilă doar pentru a nu-i permite oligarhului Vlad Plahotniuc să se menţină la guvernare, pentru a evita anticipatele şi în contextul condiţiilor impuse de PSRM, care a anunţat că acceptă o alianţă cu ACUM doar dacă aceştia o vor vota pe Zinaida Greceanîi în funcţia de speaker. În caz contrar, Socialiştii au informat opinia publică despre faptul că vor merge la anticipate. 

Blocul ACUM a decis să accepte condiţiile PSRM doar în vederea „deoligarhizării” statului.

Condiţiile PPDA înaintate Socialiştilor ca Blocul ACUM să voteze un speaker socialist, imposibil de acceptat de PSRM?

Andrei Năstase a anunţat că ACUM va sprijini candidatul PSRM la funcţia de preşedinte al Parlamentului nu înainte ca fiecare deputat socialist să semneze public un angajement, în care va garanta că va susţine prin votul său „Protocolul de colaborare politică de deoligarhizare a statului dintre ACUM şi PSRM”.

PPDA cere ca PSRM să respecte Acordul de Asociere UE-Republica Moldova şi dezvoltarea ţării pe calea europeană. Dar, probabil cel mai delicat aspect, PPDA vrea ca PSRM să garanteze că va sprijini un Guvern asumat în totalitate de ACUM, în condiţiile în care PSRM a comunicat că pretinde la şefia a patru ministere.

De asemenea, PSRM trebuie, la prima şedinţă a Parlamentului, să voteze proiectul privind „declararea caracterului capturat al instituţiilor statului. 

- Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale

- Demiterea directorului SIS, revocarea directorului CNA

- Modificarea legii Procuraturii în vederea creării circumstanţelor de demitere a actualului procuror şi desemnarea unui nou procuror în baza unui concurs transparent 

- Revenirea la sistemul electoral proporţional.

- Demiterea incorpore a Comisiei Electorale Centrale etc.

- Investigarea fraudei bancare, a evenimentelor din 7 aprilie 2009 etc.

Ce presupune pachetul de deoligarhizare propus de ACUM

Pachetul de legi şi acte legislative „pentru dezoligarhizarea statului”, propus de Blocul ACUM presupune mai multe legi menite să elibereze instituţiile statului de sub influenţa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Acesta include:

1.      Adoptarea Declaraţiei Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului.

2.      Ajustarea cadrului normativ necesar pentru:

            - Demiterea Procurorului general şi identificarea unui procuror independent, de preferinţă european, şi numirea acestuia în funcţie.

            - Demiterea conducerii Serviciului Informaţii şi Securitate.

            - Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

            - Demiterea conducerii Centrului Naţional Anticorupţie.

            - Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.

            - Demiterea conducerii Autorităţii Naţionale de Integritate.

            - Demiterea conducerii Curţii Supreme de Justiţie, precum şi conducerii altor instituţii de stat.

3.      Anularea sistemului electoral mixt.

4.      Crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:

-     Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;

-     Consecinţele implementării legii privind amnisitia capitalului;

-     Anchetarea operaţiunilor de spălare a banilor (landromat).

5. Adoptarea Legii Magnitsky (punct refuzat de PSRM).

Nu este clar cum va fi învestit Guvernul. PSRM vrea funcţii în Executiv, în timp ce ACUM pledează pentru un Guvern compus exclusiv din reprezentanţii ACUM

Potrivit deciziei Consiliului Republican al PSRM din 12 aprilie curent, Socialiştii au anunţat că sunt dispuşi să formeze o alianţă cu ACUM numai dacă se respectă următoarele condiţii: Zinaida Greceanîi să fie votată în funcţia de preşedinte al Parlamentului (fapt ce s-ar putea produce odată cu anunţul PAS), după care, în Guvernul ce ar urma să fie condus de Maia Sandu, Socialiştilor trebuie să le revină patru ministere: Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe şi vicepremierul pentru Reintegrare a ţării.

În comunicatul de presă emis de PAS este specificat că ACUM îşi asumă formarea unui Guvern, poziţie exprimată şi anterior, care înseamnă că ACUM vrea formarea unui guvern din care să facă parte exclusiv reprezentanţii ACUM. Socialiştii însă niciodată nu şi-au anunţat disponibilitatea să sprijine un astfel de Guvern, iar fiind formaţiunea cu cele mai multe mandate parlamentare, este puţin probabil să-şi schimbe poziţia şi să nu insiste pe funcţiile solicitate anterior.

În această situaţie, nu este clar se cum vor înţelege cele două entităţi politice asupra formării Guvernului. Pentru PSRM este extrem de principial să aibă influenţă în Guvern, dar nici ACUM nu pare să fie gata să împartă Guvernul cu PSRM, mai ales fiind o forţă politică proeuropeană, iar PSRM una prorusă. În plus, acest lucru ar însemna să fie oficializată o alianţă de guvernare, termen de care ACUM se fereşte şi reiterează că nu poate fi vorba de niciun fel de alianţă cu PSRM, decât despre o înţelegere privind votarea pachetului de deoligarhizare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite