VIDEO Chirtoacă a ajuns la Moscova pentru a vedea Pactul Ribbentrop-Molotov în original: „Aş sparge geamul şi i-aş da foc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului Liberal, ex-primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, a plecat la Moscova vineri, 23 august, pentru a vedea cu ochii săi protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, care se află la Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse, după ce autorităţile ruse au decis să publice documentul, în original, la 80 de ani de la semnarea acestuia. Liberalul consideră că prin publicarea în original a Pactului, Rusia recunoaşte că a ocupat Basarabia.

Dorin Chirtoacă spune că a venit până la Moscova pentru arată „tuturor celor care mai pun întrebări şi au semne de îndoială cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe 28 iunie 1940, că a avut loc ocupaţia Basarabiei”.

„Ocupaţie făcută de URSS ca urmare a înţelegerii cu Germania nazistă. Lucrul acesta îl recunoaşte chiar Federaţia Rusă, pentru că aici, Ministerul de Externe, arhiva de stat şi societatea rusă de istorie au publicat documentele în original. Până acum, niciodată, Rusia nu a recunoscut ocupaţia, a vorbit numai despre eliberare. Lucrul acesta ar trebui acum înţeles de toată lumea, devreme ce Rusia recunoaşte. Rusia spune că a fost ocupaţie, noi, unii din Moldova continuăm să spunem că a fost eliberare”, a declarat Dorin Chirtoacă într-un Live pe pagina sa de Facebook.

Chirtoacă s-a arătat profund indignat de efectele istorice ale acestui Pact şi a spus ar sparge geamul şi ar da foc documentului, chiar dacă înţelege că acest fapt nu ar schimba situaţia.

De menţionat că Guvernul de la Chişinău a decis să declare ziua de 23 august zi de doliu naţional - „Ziua comemorării tuturor victimelor regimurilor totalitare”. Totodată, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă şi va fi ţinut un minut de reculegere. Premierul Maia Sandu a declarat că Guvernul condamnă toate crimele comise de regimurile totalitare şi autoritare.

De partea cealaltă, Igor Dodon a decis că, în perioada 23-25 august, va organiza acţiuni „dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”. De asemenea, Igor Dodon a anunţat că va fi organizat un „concert grandios” în centrul Capitalei, în contextul acestui eveniment.

Guvernul rus a publicat protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnarea acestuia, sporind diviziunile între ruşii care cred că singura opţiune de atunci a URSS-ului era să încheie acest pact cu Germania nazistă şi cei care sunt de părere că pactul l-a încurajat pe Hitler să invadeze Polonia şi să declanşeze cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Într-o încercare de a-i convinge pe cei care continuă să nege existenţa protocolului secret, Guvernul rus a decis să-l facă public şi să fie expus de Arhiva Federală, odată cu împlinirea a 80 de ani de la semnarea lui la Moscova,  pe 23 august 1939.

URSS şi Germania „au discutat în deplină confidenţialitate chestiunea delimitării sferelor de interese de ambele părţi ale Europei de Est'', se arată în documentul expus în aceste zile la Moscova, potrivit Agerpres.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite