Undă verde pentru propaganda rusă. Alianţa PSRM-Şor a votat modificări la Codul Serviciilor Media Audiovizuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Proiectul de lege propus de Partidul Socialiştilor, care prevede modificarea şi completarea Codului Serviciilor Media Audiovizuale, a fost votat miercuri, 16 decembrie, în lectură finală. Una dintre modificări se referă la transmisiunea programelor de televiziune şi de radio din Federaţia Rusă cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic, interzise anterior prin lege, transmite IPN.

În prezent, Codul Serviciilor Media Audiovizuale permite furnizorilor de servicii media şi distribuitorilor de servicii media transmisiunea programelor de televiziune şi de radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în SUA şi Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Rusia nu se regăseşte în această listă.

Prin proiectul socialiştilor, urmează să fie introdusă varianta: „furnizorii de servicii media şi distribuitorii de servicii media sunt în drept să includă în oferta de servicii, transmiterea programelor de televiziune şi de radio cu conţinut militar, locale sau cele achiziţionate din terţe state, care corespund prevederilor Concepţiei şi Strategiei securităţii informaţionale a Republicii Moldova”.

În momentul votului în sala plenului nu erau prezenţi deputaţii din Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Democrat şi grupul Pro Moldova. Spre finalul şedinţei, deputaţii din opoziţie au revenit în sală, arătându-se indignaţi de faptul că nu au fost invitaţi la şedinţa care a început după ora 22.00, în timp ce proiectele de lege votate urmau să fie discutate în şedinţa de astăzi, 17 decembrie. Reprezentaţii Fracţiunii PSRM au declarat că s-a procedat în acest fel pentru a evita discuţiile interminabile pe marginea unor legi importante. Şedinţa s-a încheiat după ora 23.00.î

Amintim că, în 2017, democraţii conduşi la acea vreme de oligarhul Vlad Plahotniuc au adoptat modificări la Codul Audiovizualului privind securizarea spaţiului informaţional. Proiectul de lege urma să interzică ştirile şi emisiunile politico-analitice difuzate de televiziunile străine, fiind vorba în mod special de cele ruse pe teritoriul Republicii Moldova, însă fără de a interzice activitatea posturilor TV.

Plahotniuc a notat la acea vreme că este vorba de securitatea statului, fapt ce ar însemna că este nevoie de o asumare politcă. 

„Este o realitate, Moldova este vulnerabilă la campanii mediatice de manipulare din exterior. Mă refer în mod special la anumite programe informative furnizate de câteva televiziuni din Rusia. Suntem în situaţia în care avem mai mult conţinut informaţional provenit din exterior, decât produs informaţional autohton. Aceste produse informaţionale cel mai des provine din Federaţia Rusă. Acest conţinut are elemente grave de defăimare la adresa ţării noastre, dar şi la adresa partenerilor noştri de dezvoltare din UE sau SUA. Sunt extrem de multe informaţii false, pe care nimeni nu le poate dezminţi zi de zi, pentru că volumul lor este uriaş”, declara Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite