Tiraspolul refuză discuţiile privind federalizarea ţării: Asta ar însemna să fim controlaţi de România VIDEO
0După ce publicaţia rusă Izvestia a scris că, pentru prima dată după mulţi ani, în Transnistria se vorbeşte despre posibilitatea de a reveni la discuţii privind statutul politic al regiunii, Tiraspolul a făcut câteva precizări. Statutul politic nu poate fi discutat atâta timp cât Moldova tinde spre integrarea europeană, fiindcă există riscul ca teritoriul din stânga Nistrului să fie controlat de România.
Postul public de televiziune din regiunea transnistreană, Pervyi prednistrovskii (первый приднестровский) a realizat un reportaj prin care a încercat să combată teoria celor de la Izvestia, potrivit cărora, la Tiraspol se ia în calcul reluarea discuţiilor privind statutul politic al regiunii, în condiţiile în care, la Chişinău, va avea loc un referendum pe acest subiect, iar populaţia din dreapta Nistrului va oferi un răspuns afirmativ pe problema unificării ţării.
Deputatul Sovietului Suprem (Legislativul) de la Tiraspol, Andrei Safonov, a menţionat că regiunea ar discuta despre o eventuală federalizare, doar în cazul când Chişinăul refuză la politica sa proeuropeană.
„Pentru Tiraspol este inadmisibil să discute despre varianta autonomiei sau statului unitar. Desigur că acum apar o mulţime de pretenţii legate de statutul în cadrul unei federaţii sau confederaţii, pentru că nu este exclusă întrebarea cardinală, legată de vectorul extern de dezvoltare. Transnistria nu doreşte să meargă spre Occident, fiindcă asta ar însemna să fim controlaţi de România, prin intermediul puterii de la Chişinău”, a declarat deputatul.
Totodată, Safonov a adăugat că în ceea „ce ţine de statut, aici poziţia rămâne neschimbată. La momentul actual noi reieşim din referendumul din 2006, iar aceasta este în avantajul tuturor stataliştilor Rusiei care văd în Transnistria un aliat de încredere”.
Amintim că preşedintele Dodon a declarat anterior că unica soluţie privind reintegrarea ţării este federalizarea şi oferirea unui statut special Transnistriei. De asemenea, politica lui Igor Dodon întruneşte un alt criteriu dorit de Tiraspol, schimbarea vectorului extern. Şeful statului pledează pentru anularea Acordului de Asociere cu UE şi semnarea unui parteneriat strategic cu Rusia.
În vizita sa recentă de la Kiev, premierul Filip afirma în cadrul întrevederii sale cu Petro Poroşenko că trebuie să fie găsite soluţii pentru a oferi Transnistriei un statut juridic special.
De partea cealaltă, Tiraspolul, în persoana preşedintelui nerecunoscut, Vadim Krasnoselskii, reiterează poziţia malului stâng al Nistrului, că statutul politic nu se discută, pe motiv că acesta a fost decis la referendumul din 20016, atunci când populaţia regiunii a votat pentru independenţă.