SUA critică presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova şi Ucrainei. „Embargourile sunt atât inutile cât şi contraproductive pentru Rusia“
0În cadrul audierilor în Comisia pentru Relaţii Externe din Senatul american pe tema relaţiei dintre Rusia şi statele Parteneriatului Estic, un membru al Senatului SUA şi un oficial de la Departamentul de Stat au criticat presiunile exercitate de Rusia asupra statelor foste sovietice care încearcă să se apropie de UE, dar şi interdicţia privind importurile de vinuri din Republica Moldova, anunţă Radio Europa Liberă.
În cadrul audierilor pe tema statelor din Europa de Est şi din zona Caucazului care ar putea deveni cândva membre ale UE, Chris Murphy, preşedintele subcomisiei pentru afaceri europene din Comisia pentru Relaţii Externe din Senat, a criticat Rusia pentru „presiunile considerabile” făcute asupra ţărilor care vor să se alăture Uniunii Europene.
„Ucraina, Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Belarus ar trebui să fie libere să-şi traseze singure viitorul”, a spus Murphy. Oficialul a criticat embargourile comerciale aplicate de ruşi ţărilor care aspiră să se alăture UE: „Din păcate se pare că Rusia [...] face presiuni considerabile asupra fiecărei din ţările Parteneriatului Estic pentru a le descuraja să-şi strângă relaţiile cu UE. Am văzut embargoul asupra vinurilor din Moldova, ciocolatei din Ucraina, îngrăşămintelor din Belarus, iar lista ar putea continua. Aceste embargouri sunt atât inutile cât şi contraproductive pentru Rusia, pentru că aşa cum UE este interesată să aibă vecini stabili şi prosperi, Rusia ar trebui să aibă acelaşi interes”, a mai spus Chris Murphy potrivit Radio Europa Liberă.
Summitul de la Vilnius, moment istoric
Membrii Comisiei pentru Relaţii Externe din Senat au audiat-o pe tema progreselor ţărilor din Europa de Est şi pe Victoria Nuland, numită recent secretar de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice. Victoria Nuland a declarant că summit de la Vilnius al Parteneriatului Estic va fi un „moment istoric” pentru Ucraina, Moldova şi Georgia şi „un pas crucial pentru visul lor de a se integra deplin într-o bună zi în Europa”.
Totodată, ea a insistat că Rusia nu ar trebui să obstrucţioneze integrarea europeană a vecinilor săi. „În discuţiile noastre cu Rusia despre Parteneriatul Estic încurajăm Moscova să-şi respecte angajamentele faţă de OSCE şi altele privind dreptul vecinilor ei de a promova ce aranjamente politice şi economice doresc”, a spus Nuland.
Potrivit Radio Europa Liberă, oficialul american a lăudat în special Georgia pentru progresul în lupta împotriva corupţiei, spunând că exemplul ei ar putea fi urmat şi de celelalte ţări ale Parteneriatului estic şi a constatat că deşi Ucraina a adoptat aproape 20 de legi care armonizează legislaţia cu a UE înaintea summitului de la Vilnius mai are de îndeplinit câteva condiţii importante dacă vrea să semneze Acordul de Asociere la UE, inclusiv s-o elibereze din închisoare în vederea tratamentului medical pe fostul premier Iulia Timoşenko.