Socialiştii nu au venit la întrevederea cu Blocul ACUM: „PSRM merge pe linia lui Plahotniuc, linia alegerilor anticipate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Partidul Socialiştilor nu a delegat niciun reprezentant pentru a participa la şedinţa grupului de lucru, organizată la iniţiativa Blocului ACUM, care trebuia să se desfăşoare între PSRM şi ACUM, şi unde urma să fie discutat pachetul de legi de „deoligarhizare” a statului, dar şi alte „proiecte antioligarhice şi sociale”.

La şedinţă s-au prezentat doar reprezentanţii ACUM: Alexandru Slusari, Mihai Popşoi, Igor Munteanu, Chiril Moţpan şi Igor Grosu.

Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a reiterat că Blocul ACUM nu poate face alianţă cu PSRM, aşa cum insistă Socialiştii, pentru că ambele entităţi politice au doctrine diametral opuse. Slusari a menţionat că mai important este pachetul „de deoligarhizare” a statului şi că pe ei nu-i interesează funcţiile, făcând aluzie la faptul că PSRM pledează mai întâi pentru formarea unei aliante şi numirea în funcţii a conducerii Parlamentului şi a Guvernului.

„Andrei Năstase nu se ţine de funcţii. Blocul ACUM are nevoie de această funcţie (speaker) pentru o perioadă scurtă. Pentru noi demult era evident că speaker-ul de la ACUM este garantul principal pentru ca legile privind deoligarhizarea să fie introduse în oridinea de zi, votate, promulgate, după care Andrei Năstase ar urma să demisioneze din funcţie”, a spus Slusari.

Slusari i-a acuzat pe Socialişi că ar face jocul lui Vlad Plahotniuc şi că încearcă să provoace alegeri anticipate. El a afirmat că, dacă Socialiştii doresc anticipate, rezultatul alegerilor nu va fi schimbat, dacă va fi păstrat sistemul electoral mixt, sugerând că ar fi cazul ca în timpul rămas, ACUM şi PSRM să voteze trecerea la sistemul electoral proporţional şi pentru alte iniţiative menite să reducă din fraudarea alegerilor.

Blocul politic ACUM a comunicat marţi, 23 aprilie, că „reiterează angajamentele sale ferme de a elibera instituţiile statului din captivitate, de a combate corupţia, de a stopa persecuţiile politice şi de a proteja drepturile şi libertăţile cetăţenilor”.

Deputatul PSRM Ion Ceban a răspuns la invitaţia repetată lansată Socialiştilor de Blocul ACUM, privind formarea unui grup de lucru, la care ar urma să se discute pachetul de „deoligarhizare” a statului. Socialistul a reiterat că PSRM va accepta să participe în cadrul grupului de lucru, doar dacă acesta va fi împuternicit să discute şi propunerile PSRM de formare a unei alianţe de guvernare, în care Zinaida Greceanîi să fie votată în funcţie de preşedinte a Parlamentului etc.

Amintim că Blocul ACUM a anunţat marţi, 16 aprilie, că alegerile anticipate sunt inadmisibile în condiţiile actuale, în care instituţiile de stat ar fi în subordinea lui Vlad Plahotniuc. Blocul ACUM a menţionat că insistă ca PSRM să sprijine iniţiativele „de deoligarhizare” şi să sprijine un guvern minoritar condus de ACUM, dând de înţeles că nu va susţine candidatura Zinaidei Greceanîi la funcţia de speaker. Totodată, ACUM a propus formarea unui grup de lucru format din ACUM-PSRM, menit să discute iniţiativele celor două entităţi politice, care se referă strict la „deoligarhizare” şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor.

Imediat după anunţul ACUM, secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, a declarat că socialiştii nu văd sensul creării grupurilor de lucru respective şi a discuţiilor sterile, în condiţiile în care socialiştii au spus clar că pledează pentru o alianţă deplin funcţională cu ACUM, în care socialiştii să aibă funcţia de preşedinte al Parlamentului şi conducerea a patru ministere: Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe şi funcţia de prim-vicepremier pentru reintegrarea ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite