Socialiştii lui Igor Dodon riscă să fie reţinuţi de poliţie dacă vor protesta la Bruxelles în ziua semnării Acordului de Asociere Moldova-UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia sectorului Centru din Bruxelles nu a autorizat vreo manifestaţie de protest a reprezentanţilor Partidului Socialiştilor din Republica Moldova pentru data de 27 iunie, când va fi semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Autorităţile de la Bruxelles au confirmat că nicio manifestaţie în masă nu a fost autorizată pentru joi şi vineri, din cauza summitului european care se desfăşoară în capitala Belgiei. De asemenea, nu există nicio cerere de autorizare a vreunei acţiuni de protest contra semnării Acordului de Asociere UE-Moldova, a declarat Erik Schauwers, reprezentant al Biroul CECOPS (Celula Operaţiuni) al Poliţiei din Bruxelles, solicitat de Ludmila Bulgar, blogger adevarul.ro.

„Nicio cerere nu a fost făcută pentru spaţiul situat în cartierul european, în faţa Comisiei Europene sau a Consiliului UE şi nici în faţa Parlamentului European. Dacă va avea loc o manifestaţie, aceasta va fi în situaţie administrativă delictuală, având în vedere faptul că este necesară autorizarea acesteia, pentru a identifica persoana responsabilă de organizare şi desfăşurare, în cazul survenirii unor incidente“, a precizat Erik Schauwers.

În general, orice manifestaţie în timpul summitului UE poate avea loc doar în afara spaţiului de securitate din jurul cartierului european, a menţionat Ludmila Bulgar, pentru „Adevărul“ Moldova.

Trei microbuze cu 44 de activişti PSRM au plecat marţi spre Bruxelles, profitând de regimul fără vize, pentru a protesta pe 27 iunie faţă de semnarea Acordului de Asociere UE-Moldova, scrie realitatea.md. Informaţia a fost oferită jurnaliştilor de surse din cadrul PSRM, dar şi de ofiţerul de presă al Poliţiei de Frontieră, Daniela Mânzatu. „Scopul vizitei invocat de cele 44 de persoane a fost «plecarea în Uniunea Europeană», în baza paşapoartelor biometrice. Nimic suspect nu a fost depistat“, a declarat Mânzatu.

Liderul PSRM, Igor Dodon, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat un eventual protest la Bruxelles. Şefa serviciului de presă al formaţiunii, Carmena Sterpu, ne-a declarat doar că politicianul va vorbi despre totul în briefingul pe care îl va susţine vineri dimineaţă.  

Azi, Igor Dodon a participat la la un for parlamentar la Moscova, unde a susţinut că Acordul de Asociere va avea consecinţe negative pentru Moldova şi că relaţiile cu Rusia ar trebui să devină o prioritate pentru Moldova. Liderul PSRM a anunţat chiar că-şi asumă „angajamentul de a anula oficial“ Acordul de Asociere pe care Moldova îl semnează mâine cu UE.   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite