Slusari, despre decizia Guvernului de a compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură: Nu reprezintă un ajutor consistent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari, ex-deputat Platforma DA.
Alexandru Slusari, ex-deputat Platforma DA.

Fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, cere guvernării identificarea surselor necesare, astfel încât statul să asigure compensarea totală a accizei la motorină pentru agricultori. Slusari spune că o compensare de 30% nu reprezintă un ajutor consistent pentru fermieri, notează IPN.

De cealaltă parte, deputatul PAS Lilian Carp spune că, dacă banii ţării vor fi repartizaţi în întregime agricultorilor, Guvernul va fi în incapacitatea de a achita pensiile şi salariile cetăţenilor.

Potrivit unui anunţ al premierului Natalia Gavriliţa, fondul de subvenţionare în agricultură pentru anul 2022 va fi de 1,75 miliarde de lei. De asemenea, statul a decis că va compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură.

„Când pe piaţă nu e nicio regulă, iar preţul en gros este cu 2 lei mai mare decât preţul la pompă, restituirea accizei nu este mare lucru. Acciza este 2,52 lei per litru, suma nu este semnificativă. În toate ţările europene această problemă este demult uitată, acciza nu este achitată de agricultor. Dacă se dorea un ajutor palpabil, toată suma accizei trebuia restituită. Dacă se doreşte restituirea la toţi, inclusiv, la agro-holdinguri, va fi iar o inechitate. Dar dacă vor fi excluşi cei care pot să-şi permită motorina, care primesc credite ieftine şi banii se duc în off-shore-uri şi vor rămâne doar agricultorii mici şi mijlocii, pot fi identificate mijloacele necesare pentru a restitui toată acciza. Asta ar fi minimul ce poate fi făcut acum pentru fermieri. Dacă toată valoarea accizei va fi restituită, cu excepţia holdingurilor din agricultură, ar fi vorba de 300 de milioane de lei”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, reprezentanţii guvernării spun că majorarea fondului de subvenţionare în agricultură este o povară financiară consistentă pentru bugetul de stat, iar compensarea totală a accizei la motorină pentru agricultori ar lăsa alte domenii fără acoperire financiară.

„Fondul de subvenţionare în agricultură este de 1,75 miliarde lei, este mai mult decât în anul precedent. Asta în condiţiile crizelor cu care ne confruntăm. Chiar şi în aceste condiţii grele, a fost majorat acest fond. Întrebarea este ce facem? Există şi alte domenii cum ar fi asistenţa celor din păturile social-vulnerabile. Dacă dăm toţi banii pentru agricultori, riscăm să nu mai dăm pensii. Din aceste accize de plătesc impozite, impozitele ajung în buget şi din buget la pensionari şi mai departe pe masă”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Potrivit Guvernului în acest an, aria de aplicare a subvenţiilor în agricultură va fi extinsă pentru:
- compensarea a 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură;
- compensarea până la 200 de mii de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante şi, suplimentar, până la 150 mii lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiţionale;
- majorarea plafonului subvenţiei până la 1,5 milioane de lei pentru construcţia instalaţiilor de producere a energiei regenerabile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite