Sergiu Sîrbu, după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia: Nu s-a pus nicio secundă problema schimbării sistemului electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a participat luni, 29 ianuarie, în cadrul unei întrevederi cu delegaṭia experṭilor Comisiei de la Veneṭia şi OSCE/ODIHR. Parlamentarul a subliniat că aceştia nu au „pus nicio secundă problema schimbării sistemului electoral”, adică revenirea la cel proporţional.

Potrivit democratului, s-au discutat detalii tehnice de implementare a sistemului electoral, despre criteriile de delimitare a circumscripṭiilor, votarea peste hotarele ṭării şi registrul de stat al alegătorilor. 

„Pentru curioṣi ṣi cȃrcotaṣi, vă anunṭ că nu s-a pus nicio secundă problema schimbării sistemului electoral. Votul mixt la alegerile parlamentare din 2018 este o certitudine. Le mulṭumim experṭilor pentru suport ṣi suntem siguri că vom avea, ȋn continuare, o colaborare eficientă”, a menţionat Sergiu Sîrbu pe pagina sa de Facebook.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia se află la Chişină într-o vizită de informare. Vizita are loc în contextul pregătirii de Comisia de la Veneţia a avizului privind legislaţia electorală modificată. Documentul urmează să fie prezentat pe 16-17 martie.

Amintim că deşi promotorii sistemului electoral mixt, PDM şi PSRM, susţin că toate recomandările tehnico-legislative formulate de experţii Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR au fost dezbătute şi incluse în proiectul de modificare a legislaţiei electorale, anterior Comisia de la Veneţia, dar şi mai mulţi oficiali europeni s-au arătat îngrijoraţi de  trecerea la sistemul electoral mixt.

Modificarea sistemului electoral din Moldova în forma propusă de PDM şi PSRM nu este oportună, au constat experţii Comisiei de la Veneţia pe 19 iunie 2017, când au publicat integral o opinie privind schimbarea sistemului electoral din Moldova. Printre riscurile majore ale proiectului se numără expunerea candidaţilor din circumscripţiile uninominale la interesele de afaceri locale şi reprezentarea redusă a femeilor în Parlament.

„Împărtăşesc părerea Comisiei că introducerea sistemului electoral mixt este o schimbare fundamentală, care ar pune riscuri serioase pentru democraţie şi statul de drept în contextul politic actual din Moldova”, a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, la conferinţa de presă comună cu premierul Pavel Filip din 21 iunie 2017.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, nu neagă că decizia de a trece de la sistemul electoral proporţional la cel mixt a fost luată pentru a favoriza democraţii în viitorul Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite