Sergiu Ostaf: Moldova este obiectul unor interferenţe din afară care amplifică polarizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Polarizarea în spaţiul moldovenesc nu este un produs doar al actorilor din interior, ci al interferenţei din afară. În Republica Moldova, în viitor, nu va exista mai puţină polarizare. Din păcate, suntem obiectul unor interferenţe din afară care în continuare amplifică eforturile de polarizare şi care destabilizează viziunile interne. De această părere este directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO) Sergiu Ostaf.

În cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate şi posibilitate”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, Sergiu Ostaf a explicat că noţiunea de consens larg recomandată de Comisia de la Veneţia vizează crearea spaţiului de comunicare care ar duce la finalitatea unui proces. „Construirea unui consens este un proces de negociere constant. Este important ca părţile care doresc să ajungă sau să construiască un consens să se implice în acest proces”, a spus Sergiu Ostaf.

În opinia lui Sergiu Ostaf, consensul, în sensul avizului Comisiei de la Veneţia, trebuie să fie găsit pe întreaga societate, pe marginea tuturor propunerilor şi recomandărilor, cu participarea tuturor actorilor. „Un sistem electoral este de fapt o piesă în realizarea unui obiectiv. Oricare sistem electoral trebuie să fie construit pentru a răspunde unor provocări importante. Toată lumea discută sistemul electoral, dar nu vede în spatele acestuia ce obiectiv ar putea să fie realizat. În opinia mea, obiectivul este asigurarea unui guvern capabil să guverneze”, a declarat Sergiu Ostaf.

Directorul CREDO este de părere că în Republica Moldova nu va exista vreodată un grad înalt de consens în ceea ce priveşte asemenea subiecte, deoarece gradul de polarizare este extrem de mare. „Eu aş vedea oportună implicarea mai multor partide care acum nu vor să participe la dezbateri. Arătând bunăvoinţă şi bunăcredinţă în discutarea unor asemenea subiecte creşte şi legitimitatea poziţiei acestor partide”, a mai spus Sergiu Ostaf.

Sergiu Ostaf mai susţine că fiecare actor politic trebuie să demonstreze disponibilitatea de a negocia şi a căuta soluţii. Potrivit directorului CREDO, în cazul în care o serie de partide politice nu vor participa la acest exerciţiu de căutare a consensului, va fi adoptat un sistem electoral care nu îi reprezintă, iar în cazul în care vor fi alegeri parlamentare conform noului sistem, există un risc major de nerecunoaştere a legitimităţii procesului.

„Riscul este foarte mare şi ar putea să fie capitalizat de unele forte care în continuare polarizează această societate. Cred că aici ar trebui să fie evaluarea cea mai dură făcută. Dacă acest subiect al lipsei de consens anumit ar putea avea impact asupra legitimităţii alegerilor din 2018, care este preţul cel mai mare pe care noi nu am vrea să îl plătim ca ţară? Probabil, unii actori nu vor să se gândească la această situaţie”, a conchis Sergiu Ostaf.

Dezbaterile publice „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate şi posibilitate”, constituie ediţia a 74-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite