Sergiu Mocanu: Sistemul electoral mixt ar avantaja Rusia. Pe lângă un preşedinte pentru distracţia lui Putin, vor avea şi deputaţi din zone cu tendinţe separatiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, susţine că de pe urma trecerii la sistemul electoral mixt ar avea de câştigat cel mai mult Rusia. Totodată, politicianul se arată convins că proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral nu va fi votat, iar acest lucru ar fi devenit şi mai clar, odată cu vizita delegaţiei moldoveneşti la Bruxelles din 20-21 iunie.

„Ruşii s-au prins repejor că au de câştigat, chiar dacă Dodon şi PSRM are de pierdut. Rusia are de câştigat prin căpătarea unor pârghii suplimentare în Republica Moldova cu votul pe circumscripţii”, afirmă Mocanu.

În opinia lui, chiar dacă Maia Sandu şi Andrei Năstase „i-au făcut un cadou lui Putin din marea lor dorinţă de a parveni” şi l-ar fi făcut pe Dodon preşedinte al Republicii Moldova, atunci când au cerut alegeri prezidenţiale directe, „ca acum ruşii să înţeleagă că dacă în Moldova se fac alegeri pe circumscripţii vor mai avea pe lângă un preşedinte pe care l-au ales moldovenii pentru distracţia lui Putin, vor mai avea şi câţiva deputaţi care le vor veni din zone separatiste sau cu tendinţe separatiste, precum este Comratul şi poate Bălţi”. 

Comentând vizita delegaţiei moldoveneşti la Bruxelles, fostul deputat a menţionat că acolo s-a pus punct pe sistemul electoral: „S-a curmat orice elan moldovenesc de schimbare a sistemului electoral”. 

Potrivit lui Mocanu, Plahotniuc de la bun început nu şi-a dorit schimbarea sistemului electoral, însă i-a trebuit această campanie pentru a se legitimiza ca lider politic.

„Tot aşa cum nu şi l-a dorit pe Lupu preşedinte al Republicii Moldova. L-a dorit doar candidat. Şi nu candidat până la sfârşitul campaniei electorale, ci candiudat ratat şi l-a dorit, pentru că gândul lui era să ajungă lider al PDM, iar pentru asta avea nevoie de o probă clară că Lupu nu mai poate fi preşedintele acestui partid”, a subliniat liderul MPA în cadrul emisiunii „În direct cu Sergiu Mocanu”, de pe Youtube,

Amintim că experţii constituţionali ai Consiliului Europei, întruniţi în cadrul unei şedinţe plenare a Comisiei de la Veneţia vineri, 16 iunie, au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În urma dezbaterilor, experţii Comisiei de la Veneţia au concluzionat că reforma privind trecerea la sistemul electoral mixt nu a atins un consens larg. De asemenea, schimbarea sistemului electoral trezeşte îngrijorări semnificative. Şi anume faptul că deputaţii aleşi vor fi vulnerabili în faţa intereselor de business.

De menţionat că marţi, 20 iunie, o delegaţie a Republicii Moldova în frunte cu premierul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu şi liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, au plecat într-o vizită oficială la Bruxelles, unde membrii delegaţiei au avut întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, iar unul dintre principalele subiecte discutate a fost şi schimbarea sistemului electoral.

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi cu Pavel Filip miercuri, 21 iunie, a declarat: ,„Împărtăşesc părerea Comisiei că introducerea sistemului electoral mixt este o schimbare fundamentală, care ar pune riscuri serioase pentru democraţie şi statul de drept în contextul politic actual din Moldova”.

La rândul lor, autorităţile Republicii Moldova dau asigurări că vor respecta în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneţia, afirmând că decizia finală aparţine suveranului şi că sunt motivaţi să voteze proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite