Separatiştii i-au interzis „intrarea în republica moldovenească nistreană“ unui locuitor al satului Cocieri. Motivul: a stat acasă prea multe zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul consilier raional de Dubăsari (partea moldovenească) Iurie Coţofan a primit interdicţie luni, 21 iulie, de a intra în aşa-numita republică la postul de la Hidrocentrala Dubăsari. Bărbatul a declarat greva foamei.

Omul de afaceri locuieşte la Cocieri, un sat de peste Nistru, subordonat Chişinăului.

„De când au introdus ei aşa-numita fişă de migraţie, eu o îndeplineam permanent, uneori şi de patru ori pe zi, pentru că am şi munci obşteşti, lucrez cu veteranii. Am mers până la Ustia, peste Nistru, când să intru înapoi, am cerut fişa de migraţie, am îndeplinit-o, i-am dat buletinul moldovenesc la care el (grănicerul transnistrean – n.a.) îmi spune că nu mă lasă să intru în «ţară», deoarece am anul acesta 90 de zile trăite în Transnistria şi mă vor lăsa să intru peste alte 90 de zile. Nu mi se întâmplă aşa ceva pentru prima dată. Ba maşina mi-a fost arestată, eu am fost arestat, acum deja alte probleme îmi găsesc”, a povestit Iurie Coţifan, pentru postul de radio Europa Liberă.

În martie 2011, Iurie Coţofan alături de primarul de atunci al localităţii Corjova, Valeriu Miţul, au fost arestaţi de miliţienii transnistreni când consemnau aniversarea războiului de pe Nistru. Ambii au fost eliberaţi după câteva zile, în urma a ceea ce Guvernul de la Chişinău a numit la acea vreme „presiuni”, aminteşte aleeaşi sursă.

Incidentul de la podul de la Dubăsari a avut loc în ciuda faptului că la începutul anului Chişinăul şi Tiraspolul s-au angajat, la negocierile în formatul 5+2, să respecte libertatea circulaţiei.

„În contextul eforturilor care le-a făcut Chişinăul, în particular prin eliminarea problemelor care se confruntau cetăţenii care deţin paşapoarte ucrainene sau ruseşti, dar locuiesc permanent în regiunea transnistreană, astfel de acţiuni la adresa cetăţenilor Republicii Moldova, şi barierele create în calea liberei circulaţii a acestora, nu pot trezi decât nemulţumirea, nedumerirea şi indignarea”, a comemntat George Balan, şeful Biroului pentru Reintegrare de la Chişinău, citat de Europa liberă.

cotofan mitul foto zdg

FOTO Zdg.md

Potrivit lui Pavel Postică, jurist la Asociaţia Promo-Lex, ce monitorizează drepturile omului în regiunea separatistă, acum cei mai expuşi oameni sunt locuitorii satelor Cocieri, Molovata Nouă, Roghi, Corjova, din raionul Dubăsari, care sunt nevoiţi să traverseze frecvent aceste posturi de control. „Acei oameni locuiesc acolo, ei nu stau doar 90 de zile, ei stau 365 sau 366 de zile pe an. Multe persoane din aceste localităţi au renunţat la luptă şi au obţinut cetăţenia aşa-zisei republici moldoveneşti nistrene“, a comentat juristul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite