S-a încercat coruperea unui deputat pentru ruperea alianţei pro-europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum specialiştii estimau, următoarea victimă a Rusiei este Republica Moldova. Ca şi în cazul Ucrainei, prima tentativă de deturnare a traseului european este coruperea clasei politice. Astăzi două persoane au fost reţinute pentru că ar fi încercat coruperea unui deputat al Parlamentului Republicii Moldova.

Rusia a încercat deturnarea traseului european al Ucrainei prin coruperea clasei politice. Acest lucru a reuşit datorită neglijenţei factorilor europeni, neobişnuiţi cu astfel de practici. 

Acelaşi plan este urmat acum cu fidelitate în Republica Moldova. De câteva luni se tot vorbea de tentativa de rupere a alianţei de guvernare, pro-europene, prin coruperea unor deputaţi. Sumele vehiculate se situau undeva în jurul a jumătate de milion de euro.

Astăzi aceste acuzaţii s-au dovedit a fi reale, CNA, adică un fel de DNA, a reţinut două persoane care au încercat să ofere 250 000 de euro unui deputat. Suma reprezenta o primă etapă de plată, partea cealaltă urmând a veni după ce deputatul şi-ar fi prezentat demisia. Acest lucru ar fi trebuit să se întâmple astăzi.

CNA nu a dorit să ofere identitatea celor două persoane responsabile de tentativa de corupere, dar nici pe a deputatului în cauză. Se pare că acesta din urmă ar fi făcut plângerea la CNA.

Presa suspectează că un angajat al ministerului de Interne (Vitalie Burlacu), consultant al ministrului, dar apropiat al comuniştilor de la Chişinău, a fost reţinut. Este vorba de un ofiţer care s-a remarcat prin violenţa aplicată asupra tinerilor ce în 2009 au ieşit în stradă să ceară plecarea comuniştilor şi reunirea cu România.

image

Aceasta este prima variantă de deturnare a traseului european, adică planul A. Acum poate înţeleg şi ceilalţi de ce preşedintele României a ameninţat că dacă se va încerca acest lucru se va interveni cu o alternativă, respectiv reunirea. Probabil că informaţiile existau în structurile de securitate.

Partea mai puţin bună este aceea că se confirmă faptul că Rusia va încerca scenariile din Ucraina şi asupra Republicii Moldova. Următorul pas va fi similar cu cel din Ucraina: conflict armat prin justificarea protejării populaţiei ruse. Spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova are o variantă extraordinară de lucru: Parlamentul poate deci Reunirea cu România, lucru care va fi confirmat şi de Bucureşti. Nu vă imaginaţi că acest lucru nu este ştiut de Moscova, dar se pare că acolo strategia nu mai contează, ci disperarea.

Din acest moment trebuie acordată o atenţie deosebită regiunii transnistrene, acolo unde separatiştii şi soldaţii ruşi au fost îndemnaţi de către Rogozin, vicepremierul rus, la nesupunere pe modelul Ucrainei şi extinderea conflictului.

Mai există două zone cu potenţial de conflict şi unde agenţii ruşi îşi vor face simţită prezenţa: Bălţi şi Găgăuzia. Cel mai probabil ca în acest moment în regiunea transnitreană să se afle echipe de provocatori - eu i-am văzut personal când în 2012 au venit cu două autocare la Bălţi.

P.S. În această zi o coloană nesfârşită de vehicule militare a fost înregistrată a se deplasa spre Crimeea. Este vorba de transportoare blindate, camioane cu trupe şi ceea ce par a fi camioane pentru transportul combustibilului. Devine evident că în momentul de faţă nu mai vorbim de intimidare ci de pregătiri pentru un război, aşa cum nu a mai văzut Europa de după cel de al doilea război mondial.(sursa www.deschide.md)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite