Românii din Republica Moldova vor putea alege europarlamentarii în cadrul a 36 secţii de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

36 de secţii de votare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, care va avea loc pe 26 mai, vor fi deschise în Republica Moldova. Secţiile vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare ale României, în sediile institutelor culturale româneşti din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar şi în alte locaţii. Cele mai multe secţii de votare vor fi deschise la Chişinău şi Bălţi, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, 13 secţii de votare vor fi deschise în municipiul Chişinău, dintre care una în Durleşti, iar două secţii de votare vor fi organizate la Bălţi. Câte o secţie de votare vor fi deschise la: Ungheni, Soroca, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Teleneşti, Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căuşeni, Anenii Noi, Bardar, Călăraşi, Cahul, Cantemir, Cimişlia, Giurgiuleşti, Leova şi Carabetovca.

MAE al României menţionează că, potrivit legislaţiei în vigoare, în cadrul scrutinului din 26 mai, cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre UE pot să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce aceştia dau o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris. Pentru a îşi exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil.

În total, pentru alegerile pentru Parlamentul European, peste hotarele României au fost deschise 441 de secţii de votare. Pe lângă Republica Moldova, cele mai multe sunt organizate în Italia, Spania, SUA, Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European. Scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 şi mai 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite