Promo-LEX: Perioada preelectorală din R.Moldova este marcată de utilizarea resurselor administrative, intimidare şi activităţi cu tentă electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
moldova

Asociaţia Promo-LEX a lansat primul Raport al Misiunii de Observare a Alegerilor Parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit constatărilor observatorilor, analizei contextului preelectoral, dar şi a legislaţiei electorale, reglementărilor relevante, în perioada 27 iulie – 10 decembrie 2018, Promo-LEX a identificat o serie de nereguli.

Neregulile se referă la recomandări neglijate în procesul de adoptare a sistemului electoral mixt. De la ultimele alegeri ale deputaţilor în Parlament, a fost modificat sistemul electoral propriu zis. Majoritatea recomandărilor tehnice formulate de experţii Comisiei de la Veneţia, nemijlocit la proiectul de lege prin care a fost schimbat sistemul, au fost neglijate, fiind realizate doar 12 recomandări din 32. 

Principiile stabilităţii dreptului electoral şi libertăţii alegătorilor de a-şi forma opinia, par să fi fost încălcate în cazul eliminării restricţiei de efectuare a agitaţiei electorale în ziua alegerilor şi ziua precedentă alegerilor şi în cazul operării modificărilor privind organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. Referendumul consultativ aprobat în mod pripit, fără consultarea publică. MO Promo-LEX consideră că organizarea referendumului consultativ în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 are la bază un cadru legal aprobat în mod pripit, pe final de perioadă preelectorală şi fără consultări publice. 

Utilizarea abuzivă a resurselor administrative. MO Promo-LEX a identificat cel puţin două partide a căror acţiuni pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative: PDM şi PSRM. În cazul PDM MO Promo-LEX a identificat pentru perioada preelectorală cel puţin şapte cazuri când activităţile potenţialului concurent electoral la nivel naţional ar conţine în sine elemente ale unor abateri precum: contopirea partidului cu statul, utilizare abuzivă a resurselor administrative şi coruperea cetăţenilor. 

În cazul PSRM se are în vedere atribuirea de către partid a proiectelor adoptate şi implementate din bani publici de Consiliul Municipal Chişinău. 

Începutul înainte de termen a desemnării candidaţilor. MO Promo-LEX a constatat că, un şir de partide politice au realizat activităţi ce pot fi calificate drept desemnare înainte de termen a candidaţilor: PSRM, PPŞ, PAS şi PPDA. PSRM, în perioada 8 septembrie – 3 noiembrie 2018 a prezentat public candidaţii partidului pentru 43 din 46 circumscripţii uninominale create pe teritoriul R. Moldova (fără regiunea transnistreană). Partidul Politic Şor (PPŞ) a utilizat instrumentul reprezentantului împuternicit în regiuni, care în mare parte coincid cu circumscripţiile uninominale. PAS şi PPDA au anunţat în perioada preelectorală că şi-au desemnat potenţialii candidaţi pentru a trece filtrele de integritate. 

Constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă în perioada preelectorală pentru examinarea activităţii partidelor de opoziţie, potenţiali concurenţi electorali, în lipsa unor probe concludente, determină suspiciuni rezonabile privind posibila intimidare a acestora în context electoral. Lipsa încrederii în calitatea procesului decizional gestionat de CEC.

Raportul integral poate fi accesat aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite