Proiectele Rusiei în Republica Moldova: Dodon şi Usatîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon şi Renato Usatîi reprezintă două proiecte politice ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova, care au drept scop deturnarea parcursului European au apreciat mai mulţi experţi în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Potrivit politologului Ion Tăbârţă, „Dodon este proiectul oficial, iar Usatîi proiectul neoficial al Federaţiei Ruse în Republica Moldova”. „Ambii, la indicaţia Moscovei, încearcă să strângă ca într-o menghină Partidul Comuniştilor, care nu mai este agreat de către conducerea de la Kremlin. Menirea lui Dodon este de a rupe sufragiile de la Partidul Comuniştilor. Renato Usatîi a fost paraşutat pentru a-i atrage de partea sa pe cei indecişi sau nemulţumiţi atât de activitatea partidelor proeuropene, cât şi a PCRM. De fapt, Usatîi are şi o misiune clară, de a destabiliza lucrurile. Mai întâi declară în public că actuala conducere vrea să-l scoată din campania electorală, după care va întreprinde ceva, care să provoace organele de drept, pentru a-şi justifica declaraţia anterioară”, a spus politologul.

Oficial versus neoficial

Mihai Cernencu, şef de catedră la Universitatea Liberă Internaţională, a adus acuzaţii la adresa lui Igor Dodon pentru delapidarea banilor publici. „Nu ştiu prin ce metodă Igor Dodon, pe când deţinea funcţia de ministru al mconomiei, şi-a atribuit un salariu de la Academia de Ştiinţe. În urma intervenţiei Curţii de Conturi, Igor Dodon a fost impus mai apoi să întoarcă statului suma de peste 80 de mii de lei. Şi atunci când Dodon a semnat contractul privind livrarea energiei electrice din Ucraina, a delapidat statul şi cetăţenii lui de milioane de lei. Escrocheria a fost scoasă la iveală de către jurnaliştii ucraineni, care au comunicat care este preţul livrării energiei electrice. Comportamentul lui Dodon este mai mult decât un traseism politic. El se duce acolo unde poate să câştige mai mult”, a spus Cernencu.

Şi jurnalistul Ion Terguţă susţine că Dodon şi Usatîi sunt proiecte ale Federaţiei Ruse în scopul deturnării parcursului european al Moldovei. Terguţă şi-a exprimat regretul că organele de drept nu şi-au îndeplinit misiunea pentru că nu au investigat delapidările comise de către Dodon.

Referindu-se la schimbarea atitudinii de către Igor Dodon privind vectorul politicii externe a Republicii Moldova, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, a spus că oamenii politici sunt în drept să-şi schimbe opiniile pe parcursul activităţii lor, însă nu în toate cazurile. „Cred că Igor Dodon a fost sincer doar atunci când a declarat că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală este o utopie pentru că nu are frontieră comună cu această structură”, a spus Juc.

Coaliţii postelectorale toxice

Analistului politic al Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, Vladimir Socor, a declarat la masa rotundă „Alegerile parlamentare din 30 noiembrie şi perspectivele europene ale Republicii Moldova” că echipa condusă de Vlad Filat şi Iurie Leancă a dus povara procesului de integrare europeană, transmite IPN.

Vladimir Socor a remarcat că guvernarea condusă de echipa Filat-Leancă a reuşit să depăşească criza economică din 2009, să obţină regimul fără vize în UE şi să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. „Ca analist care văd Republica Moldova din exterior, am ajuns la concluzia că anume realegerea echipei Filat-Leancă ar asigura parcursul european al ţării”, a spus Vladimir Socor.

Analistul consideră că Rusia ar fi interesată de o coaliţie în Parlament dintre Partidul Comuniştilor, socialiştii lui Igor Dodon şi formaţiunea lui Renato Usatîi. Analistul este convins că PCRM nu este aliatul Moscovei în Moldova, dar în schimb sunt Dodon şi Usatîi. Totodată, analistul este convins că, dacă va fi inevitabilă coalizarea unuia dintre partidele pro-europene cu Partidul Comuniştilor, UE oricum va susţine Republica Moldova, deoarece UE a conlucrat anterior şi cu guvernarea comunistă. Cât ţine de o coaliţie PDM-PCRM-Usatâi, Vladimir Socor consideră că aceasta ar fi sinucigaşă pentru Partidul Democrat.

Vladimir Socor a recomanda ca Republica Moldova să invite o misiune cu experţi europeni care să fie integraţi în organele de drept. Analistul spune că enunţarea unei astfel de idei acum ar atrage mai mulţi susţinători pentru partidele pro-europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite