Proiectele comuniştilor pentru Republica Moldova în 2015: aniversarea victoriei sovietice şi ajutoare sociale mărite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Foto Adevărul Moldova
Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Foto Adevărul Moldova

Partidul Comuniştilor şi-a anunţat iniţiativele legislative în Parlament pentru anul 2015 printre care se numără organizarea de festivităţi pentru victoria sovietică împotriva Germaniei naziste şi menţinerea neutralităţii Republicii Moldova.

Printre iniţiativele comuniştilor se regăseşte un proiect de lege, potrivit căruia pensiile de asigurări sociale se vor indexa de două ori pe an, conform IPN. A mai fost înregistrată o iniţiativă care prevede stabilirea cuantumului minim al bursei studenţeşti la un nivel ce va depăşi valoarea minimului de existenţă pentru anul precedent şi un proiect de lege care propune anularea datoriilor persoanelor fizice neangajate faţă de fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru perioada precedentă anului 2015.

Alte ajutoare sociale

O altă iniţiativă vine cu soluţii pentru rezolvarea problemei locative a familiilor tinere, şi alta prevede modificarea surselor pentru mijloacele financiare ale asigurării obligatorii de asistenţă medicală, astfel ca cel puţin 50% din suma accizelor la ţigări şi alte produse din tutun să fie îndreptate spre Fondurile Obligatorii de Asistenţă Socială.

Sărbătorirea victoriei sovietice

Comuniştii mai menţionează că în anul 2015 se împlinesc 70 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945. În contextul celebrării în anul 2015 a aniversării a 70-a a Victoriei asupra fascismului, fracţiunea a lansat un şir de iniţiative întru celebrarea aniversării şi susţinerea veteranilor, care prevăd acordarea anuală a ajutorului material unic în cuantum de 10 mii lei, acordat în ajunul zilei de 9 mai, compensarea cheltuielilor pentru protezare dentară în mărime de 4000 lei, asigurarea gratuită cu cărucioare, aparate auditive, scutirea de plată pentru serviciile comunale şi stabilirea alocaţiilor pentru îngrijirea, însoţirea şi supravegherea veteranilor celui de-al doilea război mondial.

Neutralitate permanentă

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor a reînregistrat iniţiativa legislativă cu privire la statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova. Comuniştii subliniază că această iniţiativă şi-a regăsit prezenţa pe agenda parlamentară reieşind din importanţa fundamentală pentru ţară a păstrării suveranităţii, integrităţii, reîntregirii ţării şi recunoaşterii internaţionale a statutului de neutralitate a Republicii Moldova. Proiectul propriu-zis stipulează principiile consolidării interne şi externe a neutralităţii Republicii Moldova. La fel, proiectul este menit să devină unul din principalii piloni pe calea soluţionării problemei transnistrene, precum şi consolidării securităţii în această zonă a Europei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite