Premierul turc Recep Erdogan vine la Chişinău cu sabia lui Ştefan cel Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va efectua o vizită oficială la Chişinău, urmând să aducă şi originalul sabiei lui Ştefan cel Mare, a anunţat vineri premierul Iurie Leancă.

"După vizita domnului preşedinte în Turcia, la Chişinău urmează să vină şi domnul prim-ministru Erdogan, îl aşteptăm cu mare drag şi nerăbdare, mai ales că a promis să aducă cu el şi sabia lui Ştefan cel Mare. Avem şi multe acorduri de semnat ', a declarat vineri în cadrul şedinţei guvernului premierul Iurie Leancă, citat de Publika TV.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, urmează să viziteze Turcia în perioada 17-18 decembrie.

Şeful Guvernului de la Ancara trebuia să vină în luna mai 2013 în vizită oficială în Republica Moldova pentru a semna Acordul de Comerţ Liber moldo-turc. Vizita s-a contramandat din cauza crizei politice de la Chişinău.

Din mai 2012 la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie din Chişinău este expusă o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare dăruită de Recep Tayyip Erdogan fostului premierului moldovean, Vlad Filat.
Sabia i-a fost dăruită lui Ştefan cel Mare de către Papa de la Roma Sixt al VI-lea în semn de preţuire şi recunoştinţă faţă de domnitorul Moldovei pentru apărarea creştinătăţii.

Originalul se află la muzeul Topkapi din Istanbul. Sabia a fost confiscată în 1538 de armata turcă în timpul unei invazii în Ţara Moldovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite