Poate sau nu Vlad Filat să revină la şefia Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma unor
lupte politice, Vlad Filat a fost demis din funcţia de prim-ministru al
Republicii Moldova în 2013 FOTO: Alexandru Tarlev
În urma unor lupte politice, Vlad Filat a fost demis din funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova în 2013 FOTO: Alexandru Tarlev

Curtea Constituţională (CC) a decis în anul 2013 că Vlad Filat nu poate deveni prim-ministru, după ce preşedintele CC a primit materiale suplimentare de la Procuratura Generală care ar dovedi coruptibilitatea fosului şef al Executivului. Aceste materiale nu au fost făcute publice nici până astăzi.

Astăzi, când PLDM, PD şi PL încearcă, din nou, să formeze o majoritate parlamentară şi să învestească un Guvern proeuropean, persoana lui Vlad Filat a revenit în atenţia publică, acesta figurând ca una din posibilele cadidaturi la şefia Executivului.

În martie 2013, în urma unor lupte politice dintre preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi vicepreşedintele PD Vladimir Plahotniuc, primul a fost demis din funcţia de premier al Republicii Moldova prin moţiunea de cenzură, depusă de PCRM. După ce preşedintele Nicolae Timofti l-a înaintat iarăşi pe Vlad Filat la funcţia de şef al Executivului, Curtea Constituţională a declarat acest pas drept unul ilegal, pronunţându-se asupra unei sesizări depuse de Partidul Liberal.

Ce a decis Curtea

Magistraţii Curţii Constituţionale au anunţat pe 22 aprilie 2013 că Vlad Filat se află ilegal în funcţia de premier în exerciţiu. „Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile”.

Curtea a mai decis, în urma examinarii sesizării depuse de deputaţi liberali, că preşedintele Timofti trebuie să numească un prim-ministru interimar, altul decât Vlad Filat, după demiterea Guvernului, la 5 martie 2013. Menţionăm că CEDO a respins cererea avocaţilor lui Filat care au cerut să se pronunţe asupra deciziei CC.

Filat are dreptul să candideze

În momentul de faţă, una dintre posibilele candidaturi la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova este Vlad Filat. Potrivit acestuia, viitorul prim-ministru nu va fi un simplu şef al Executivului. „Având în spate experienţa a două guverne, cel puţin, vă asigur că, viitorul prim-ministru nu va fi un simplu prim-ministru. Va trebui să-şi asume întreaga responsabilitate de guvernare a ţării în situaţia deloc uşoară în care se află”, afirmă Filat.

Comentând decizia de acum doi ani a CC, expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu a declarat că aceasta nu este aplicabilă pentru legislatura curentă a Parlamentului. „Vlad Filat are dreptul constituţional de a candida la funcţia de prim-ministru. El a fost demis de Parlamentul precedent în baza suspiciunilor de corupţie. Pentru viitor, hotărârea CC nu are putere”, menţionează Osmochescu.

Un om cu discernământ n-ar vrea să fie premier

Mai mult, potrivit constituţionalistului, nici o normă de drept, fie constituţională, fie penală, nu poate priva un cetăţean de drepturi pentru toată viaţa. „Mai mult ca atât, CC nu este o instituţie de drept comun ca să priveze pe cineva de un drept anume”, a conchis Osmochescu.

Expertul IDIS „Viitorul” Eduard Ţugui declară cu privire la înaintarea lui Vlad Filat la funcţia de şef al Executivului că „în Republica Moldova se poate întâmpla orice”.

„Din puctul meu de vedere, dânsul nu prea este eligibil pentru a acupa această funcţie”, crede Ţugui. Auzind comentariile privind posibila desemnarea a lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru, Eduard Ţugui a rămas surprins de dorinţa unor politicieni de a ocupa funcţii în momentul în care Republica Moldova trece printr-o perioadă grea. „Nu cred că un om cu discernământ şi-ar dori astăzi funcţia de prim-ministru în Republica Moldova”.

Ţugui presupune că politicienii care au guvernat Republica Moldova şi au adus-o la criza social-economică în care se află în prezent, într-un moment de dăruire de sine, vor să-şi asume responsabilitatea şi să-şi repare erorile.

„Din punct de vedere legal, nefiind jurist nu pot să mă pronunţa asupra deciziei CC. În comentariul ulterior la decizie, preşedintele CC a declarat că dânsul a apelat la Procuratura Generală care i-a furnizat probe suplimentare. Eu, ca cetăţean simplu, am aşteptat mai bine de doi ani să văd care sunt acele probe în baza cărora CC a luat această decizie. Am văzut că CEDO a respins cererea lui Filat, dar nu am văzut acţiuni ulterioare ale organelor de drept. O demisie consemnată de CC trebuie să aibă anumite urmări”, conchide Eduard Ţugui.

Iurie Leancă ar vrea să revină la şefia Guvernului Şi Iurie Leancă, succesorul lui Vlad Filat, s-a arătat disponibil să negocieze cu partidele proeuropene şi să accepte postul de premier dacă i se va propune. „Timpul în care am fost premier a fost prea scurt. Nu am reuşit să vedem rezultatele reformelor. Am pus bazele unor reforme serioase, care din prostia guvernanţilor au fost stopate. Nu mă interesează funcţia, ci mă interesează de a duce la bun sfârşit acele reforme pe care le-am început”, a argumentat fostul premier în cadrul unei emisiuni televizate.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite