PMAN, părăsită de protestatari... pentru două ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Chişinău, a început a doua săptămână de proteste antiguvernamentale non-stop. Liderii Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”, organizatorii manifestaţiei, au anunţat că sunt dispuşi să organizeze proteste similare în toată republica. Totodată, unul dintre aceştia, avocatul Andrei Năstase, a acuzat Procuratura Generală că ar fi intentat dosarele penale împotriva membrilor Consiliului Marii Adunări Naţionale.

Una dintre revendicările protestatarilor din Chişinău este demiterea procurorului general. Aceştia au organizat, luni, un marş din Piaţa Marii Adunări Naţionale spre sediul Procuraturii Generale, unde a învinuit instituţia că ar fi intentat dosare penale ilegale.

„Vom informa instituţiile internaţionale”

Ieri dimineaţa, Andrei Năstase a anunţat că „Oraşul Demnităţii” se va extinde în toată republica. „Am constatat lipsa reacţiei puterii la rezoluţia adoptată de noi în timpul Marii Adunări Naţionale. Vom prezenta rezoluţia în scris guvernanţilor şi vom informa instituţiile internaţionale. Vom adresa o scrisoare către secretarul general al Consiliului Europei ca să-i confirmăm ceea ce deja ştie - că statul e captiv şi noi vrem ţara înapoi”, a declarat avocatul.

Dosare penale împotriva Consiliului Platformei DA

De pe tribuna din PMAN, Andrei Năstase a afirmat că Procuratura Generală a intentat dosare împotriva membrilor Consiliului Marii Adunări Naţionale. Contactat de Adevărul, Năstase a confirmat că asemenea dosare sunt pe rol de ceva timp. „Am aflat această informaţie de la oameni din cadrul Procuraturii. Nu putem să divulgăm nume, dar nici să vă orefim detalii. Orice detalii ar putea să pericliteze activitatea noastră. Rugămintea noastră este ca jurnaliştii să meargă la Procuratură  şi să-i intrebe pe cei care au intentat aceste dosare şi care este motivul”, a subliniat avocatul.

Dosare in rem

Andrei Năstase este convins că astfel de dosare există şi explică modul în care au fost intentate: „Procuratura Generală ar trebui să răspundă la următoarea întrebare: acţiunile de protest - sunt sau nu vizate în dosare penale? Noi ştim foarte bine cum se întâmplă în Republica Moldova. Se intentează un dosar penal in rem (expresie utilizată pentru a indica împrejurarea că o anumită dispoziţie legală se aplică în considerarea faptei comise, influenţând răspunderea penală a tuturor celor care au participat într-o calitate sau alta la comiterea ei - n.r.), iar la acesta poate fi adăugat cine vrei şi cum vrei”, crede Năstase.

Corneliu Gurin neagă intentarea dosarelor

La Procuratura Generală, reprezentanţii protestatarilor au fost invitaţi pentru a discuta cu procurorul general, Corneliu Gurin. Ultimul ar fi negat faptul că împotriva liderilor Platformei DA ar fi fost intentate dosare penale.

Totuşi, surse ale Adevărul au confirmat că nu toţi membrii Consiliului MAN sunt vizaţi în dosare penale deschise de Procuratura Generală, ci doar doi dintre liderii Platformei DA: Andrei Năstase şi Valentin Dolganiuc. Procuratura Generală a refuzat să comenteze afirmaţiile lui Andrei Năstase. Serviciul de presă a rugat să redactăm o cerere oficială, la care vor oferi un răspuns în conformitate cu prevederile legale, adică în decursul a 15 zile lucrătoare, iar procurorul general adjunct a refuzat să discute despre acuzaţiile lui Andei Năstase.

Protestatarii au pichetat, ieri, şi sediul Băncii Naţionale, dar şi cel al Ministerului Finanţelor. Totodată, în timp ce se deplasau spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, aceştia au scandat lozinci antiguvernamentale şi în faţa sediului Băncii de Economii, una dintre instituţiile bancare la care au fost înregistrate delapidări de fonduri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite